У Гацку отворена изложба графика Сњежане Домазет

„Силуета у дискурсу времена, отисак као психограм“ – назив је изложбе графика умјетника Сњежане Домазет, која је протеклог петка у организацији Јавне установе “Културно – спортски центар” представљена публици у Гацку.

Тема и суштина њених радова је човјек, истакла Јелена Глоговац Савић, која је у име организатора, имала част да изложбу прогласи отвореном.

„Радови Сњежане Домазет корачају у складу са промјењивом природом човјека у поретку помјерених вриједности и људских неуједначених моралних кодова. Емотивни израз на њеним графикама постоји у жељи да пробуди свијест о неопходности, да се као људски род поправимо, али и да покаже колико смо као друштво анестезирани и слијепо пратимо негативни принцип оног погрешног у нама“, рекла је Глоговац Савић, закључујући да се Сњежана у својим радовима бави човјеком у себу, људима око себе и човјеком у свима нама.

Описујући јединствен процес настанка поставке, Сњежана је разбила предрасуде о графици као, по некима, само тек монотоној црно – бијелој техници, и публици представила њен другачији и обојени облик. Техника која јој је помогла да пренесе тренутни осјећај о ономе што ствара је монотипија, посебна врста графике.

„Тема и суштина читаве ове приче јесте човјек, са свим својим манама, траумама, проблемима које носи у себи, посебно у земљама као што је наша, у земљама које су у транзицији. Све фигуре које се у почетку појављују као јасне, временом нестају, претварају се у флеке, губе се у линијама и бојама“, рекла је Домазет, алудирајући на човјека – оног који има храбрости да се бори да опстане у друштву у којем живимо, до оних који остају без снаге.

Сњежана је добро познато лице овдашњој публици. Гацко доживљава као другу кућу, па је отварање изложбе тиме и велика част, признала је аутор радова који су другачији од раније виђених.

Сњежана Домазет редован је учесник ликовне колоније „Гацко – Клиње“, а изложба која је уприличена у петак била је прилика да упознамо њену потпуно другу страну. Судећи по посјети, пробудила је велику заинтересованост оних који воле ову врсту умјетности.

Онима који су пропустили отварање, препоручујемо да галерију КСЦ посјете наредних дана.