Ликовни радови инспирисани Херцеговином и Требињем представљени у Гацку

Изложба ликовних радова са мотивима Херцеговине и Требиња, насталих у времену пандемија вируса корона отворена је синоћ у Дому културе у нашем граду.

У јеку пандемије која и данас траје, умјетници су стварали нека нова дјела, а све то сједињено је у ову изложбу на позив Удружења умјетника Међународна умјетничка колонија “КОЛО” из Требиња.

Посјетиоци, који су заинтересовани за овај вид умјетности могли су да уживају у правим ремек дјелима, како из земље тако и иностранства, насталим у мало специфичним околностима.

Част да ово вече умјетности отвори, имао је Дражен Милић, организатор и идејни творац, а све то наишло је на добру посјећеност Гачана.

“Мени је било изузетно важно да се ова изложба одржи у Гацку. Били смо планирали и раније, али због пандемије смо помјерили датуме. Гацко је велики расадник умјетника, вјерујем да ће тако бити и у будућности. Ја сам покушао да на овај начин умјетнике мотивишем да им Требиње и Херцеговина буду инспирација”, казао је Милић који је додао да је за годину дана стигло 60 радова од 55 умјетника.

Јелена Глоговац – Савић, стручни сарадник за ликовну и примијењену умјетност у ЈУ „Културно-спортски центар“, нагласила је сам значај једне овакве изложбе. Притом наглашава да су радови настали у изолацији, што даје додатну драж.

“Посљедњих годину дана читав умјетнички свијет је у грчу, умјетничке институције и удружења, умјетници индивидуално. Сви имају проблем како да наставе са радом и реализацијом континуитета свога рада као и представљању својих умјетничких дјела”, казала је Јелена Глоговац – Савић и додала да поред земље и региона имамо радове из Русије, Украјине, Турске и Албаније.

На самом почетку, директорица ЈУ” Културно – спортски центар” Гацко, Мира Копривица, нагласила је да је ова изложба плод сарадње културних институција из Херцеговине.

Изложби је присуствовао и начелник др Огњен Милинковић и истакао да Гацко нема само термоелектрану већ културу, умјетност и људе који то воле.

“Често имам обичај да кажем да смо има већ годину дана у једном облику “рата”, са опаком болешћу која је наше животе промијенила из коријена. Сматрам да је ово један од најбољих одговора на тај “рат”. Велики број квалитетних дјела, показује и љубав према Херцеговини. Гацко је вечерас почаствовано”, казао је први човјек града.

Поштујући све хигијенско – епидемиолошке мјере, наши суграђани, уживали су у радовима умјетника инспирисаних Херцеговином.

Подијелите вијест