Удружење Црногораца у Херцеговини обиљежило два вијека од рођења Његоша

Протеклог викенда, чланови удружења Црногораца у Херцеговини „Вук Мићуновић“, у оквиру пројекта прекограничне сарадње Црне Горе и Републике Српске, у Дому културе у Гацку, обиљежили су два вијека од рођења Петра II Петровића Његоша. Пригодним културно – образовним програмом, кроз игру, пјесму и струне гусала, на кратко је од заборава отргнуто сјећање на једног од највећих српских пјесника, владика и владара Црне Горе.

Предсједник овог удружења, Неђељко Томашевић, захвалио се начелнику општине Гацко, Милану Радмиловићу, који је препознао значај ове манифестације, те је подржао  пројекат. У име удружења, захвалио се учесницима, али и свима који су на било који начин помогли у реализацији ове свечаности.

Томашевић је све присутне још једном подсјетио на основну мисију овог удружења, које даје примат очувању идентитета, културе, обичаја и свеукупног стваралаштва Црногораца који су настањени у Републици Српској.

Пројекат прекограничне сарадње Црне Горе и РС,  подржан је од старне Mинистарства културе Црне Горе, Mинистарства просвјете и културе РС, као и од свих општине и градова у РС гдје је настањено становништво поријеклом из Црне Горе.

На крају програма, посјетиоци су имали прилику да се присјете Његошеве биографије, представљене кроз кратак филм “Ноћ скупља вијека”, режисера Бранка Балетића.