Слава Храма Светог Петра Цетињског у Меданићима

Данас, када се сјећамо Апостола и Еванђелиста Луке и када се опраштамо од дивног и славног Владике, прослављена је слава Храма Светог Петра Цетињског у Меданићима код Гацка.

Храм је подигнут прије пар година напорима честитих домаћина овог села, који су јутрос поранили и спремно дочекали благу вијест и драге госте. Међу гостима били су архимандрит Исаиа и ђакон Павле из Требиња, који су саслуживали овдашњем пароху.

Литургија је служена на мјесту које  буди осјећај прожимања земље и неба. На ободу гатачког поља, зраци јутарњег сунца, праћени звуком звона – а са овог мјеста видимо их чак дванаест, откривају пространство које се на хоризонту непримјетно спаја са облацима и позивају на Хвaлу Богу. Видјећи славу Божију исказну у савршеној творачкој моћи и љубави, човјек није ни могао не сазидати дом Господњи. Тек овдје громко одзвања прокимен: „По свој земљи изађе глас њихов …“.

Литургијско сабрање продужено је за трпезом, гдје су окупљени (Грчићи, Пушаре, Милићевићи, Рамбати, Милошевићи)  сабирали утиске о градњи недавно завршеног храма, а нарочито дирљива успомена остаће дар благопочившег Владике, који је чувши да се у Херцеговини гради први храм посвећен Св. Петру Цетињском, послао кивот са честицом моштију Светитеља.

Д. Орашанин (Епархија ЗХиП)