Савез општина и града Херцеговине: Епидемиолошка ситуација сложена, најављена новчана накнада медицинарима

Све локалне заједнице предузеће додатне мјере како би се спријечило ширење вируса корона, поручено је са данашње сједнице Општина и града источне Херцеговине, којој је присуствовао и начелник општине Гацко, др Огњен Милинковић.

Он је нагласио да је епидемиолошка ситуација последњих дана најтежа у Требињу и Гацку.

„Ми смо предузели посебне мјере, школа је и даље онлајн, забранили смо јавна окупљања, радимо све на томе да се епидемија стави под контролу. У априлу смо тестирали 132 особе, 86 позитивно, синоћ тестирано 29, чекају се резултати. Тренутно је у болницама у Невесињу, Требињу и Фочи смјештено 26 пацијената из Гацка“, рекао је Милинковић.

Извршни директор Савеза општина и града источне Херцеговине, Лука Петровић, након састанка са представницима општина и здравствених установа са подручја регије, поручио да ће у наредном периоду бити оспособљени додатни капацитети у свим локалним заједницама на овом подручју.

Он је навео да су приоритети уређење објекта старе невесињске болнице, проширење спратности Дома здравља у Билећи, набавка санитетског возила за Дом здравља у Берковићима и консолидација рада Дома здравља у Љубињу.

Због недостатка одређених лијекова, попут антибиотика “Лонгацеф”, град Требиње и наша општина у наредном периоду пронаћи ће начин како би обезбиједили медикаменте који недостају, како се не би угрозили животи обољелих од вируса.

На данашњем састанку закључено је да здравствени радници на подручју источне Херцеговине буду додатно новчано награђени за сав труд и рад који улажу у лијечењу пацијената, а у суфинансирању ових награда ће учествовати локалне заједнице. Договорена је и набавка брзих тестова како би се спремно дочекала надолазећа туристичка сезона, док ће приоритет при вакцинисању имати и она лица која су ангажована у смјенама, као и у приватним производним погонима.

За вакцинацију чека око 3.500 пријављених особа. Петровић је истакао да међу приоритетима морају бити и ватрогасци, припадници служби заштите и спасавања, те радници у Свислајон погонима.

Градоначелник Требиња, Мирко Ћурић, рекао је да је договор да се у наредном периоду доносе јединствене мјере.

“То значи да ако затварамо угоститељске објекте у Требињу и Гацку, да их затварамо и у Билећи и Невесињу”, појаснио је Ћурић.

Милинковић је рекао да је вакцинација једино рјешење да се заустави пандемија, те позвао све грађане да се пријаве.

Подијелите вијест