Рудник и Термоелектрана Гацко ефикасно се носи са епидемијом, прва покреће иницијативу за имунизацију радника

Рудник и Термоелектрана Гацко од самог почетка ефикасно се носи са епидемијом и прва покреће иницијативу за имунизацију радника, обавјештавају из Управе овог предузећа.

У саопштењу које су доставили за наш сајт, стоји:

Од проглашења ванредне ситуације у Републици Српској узроковане Коронавирусом (Covid 19), у РиTE Гацко се несметано одвија производни процес, није било непланских технолошких и техничких застоја као ни застоја због лоше епидемиолошке ситуације.

Одмах од избијања ванредне ситуације због глобалног проблема појаве епидемије Коронавируса (март 2020), у РиТЕ Гацко је постојао штаб за праћење епидемиолошке ситуације, који је заједно са Управом Предузећа, поштујући препоруке Републичког штаба за ванредне ситуације, донио низ одлука и мјера које су резултирале тиме да се производни процес у РиТЕ Гацко, није довео у питање, чак напротив, можемо констатовати да је процес производње био константан, плански и стабилан.

РиТЕ Гацко је захваљујући успостављеним мјерама кризног штаба против епидемије, показала да је савршено спремна да се носи са епидемијом, те је  успјешно завршила и редован годишњи ремонт у 2020. години, иако је било ризика јер у ремонтне радове био укључен већи број домаћих и страних извођача. За вријеме извођења ремонтних активности формиран је посебан штаб за праћење епидемиолошке ситуације и предузете додатне мјере које су имале за резултат да за вријеме ремонта у 2020. години међу радницима извођача радова није био нити један случај оболијевања Коронавирусом.

РиТЕ Гацко је предузеће од виталног значаја за Републику Српску, налази се у саставу електроенергетског сектора Републике Српске и произвођач је око трећине електричне енергије у Републици Српској, те са разлогом сматрамо да РиТЕ Гацко као и остала производна предузећа у оквиру електроенергетског сектора морају бити на листи приоритета у сваком смислу када се доносе одређене одлуке од виталног значаја за Републику Српску.

Управа РиТЕ Гацко је у обавези да поступа одговорно и свјесно у процесу управљања. Сматрамо да је наша обавеза и дужност да се и овога пута понесемо тако, те Вам упућујемо иницијативу да се радници производних предузећа електроенргетског сектора, поред осталих приоритетних група, нађу на листи приоритета за вакцинацију против Коронавируса (Covid19).

Тренутна епидемиолошка ситуација у општини Гацко је тешка и озбиљна, одређени број радника РиТЕ Гацко се налази у изолацији, а ми упркос томе имамо стабилан производни процес и учинићемо све да ни у будућности не дођемо у ситуацију да имамо кадровских проблема приликом одвијања производног процеса због погоршане епидемиолошке ситуације.

РиТЕ Гацко је прва унутар Електропривреде Републике Српске покренула иницијативу да се радници запослени у предузећу као и цјелокупном електроенргетском сектору требају приоритетно вакцинисати и након састанка колегијума директора 19. априла 2021.,  је спровела упитник о броју радика заинтересованих за имунизацију и 29. априла 2021. је послала допис

Републичком штабу за ванредне ситуације, као и Матичном Предузећу о броју радника Предузећа заинтересованих за имунизацију.

С обзиром да је ово вријеме великих изазова и проблема, вјерујемо да би имунизација наших радника донијела релаксиранију ситуацију и смањила бригу о евентуалном застоју изазваним лошом епидемиолошком ситуацијом у Предузећу, а додатни разлог је и да се максимално обезбиједимо против лоше епидемиолошке ситуације пред  редовни годишњи  ремонт који је планиран за 24. мај 2021. године.

Свјесни чињенице да је имунизација једини излаз из ове ситуације изазване вирусом Корона (Covid 19), достављамо вам ову иницијативу да размотрите наш приједлог како би и у наредном периоду били у пуном радном капацитету и несметано вршили дјелатност производње електричне енергије.

У складу са закључком донесеним на претходном састанку Директора Зависних предузећа и Матичног предузећа ЕРС да се направи списак радника који су заинтересовани за вакцинацију против вируса Корона (Covid 19), а све у циљу имунизације радника и обезбјеђивања несметаног производног процеса, РиТЕ Гацко је провела ову активност.

На основу исказаног интересовања радника, из овог предузећа доставили су нам табеларни приказ о укупном броју радника који су исказали интересовање за вакцинацију, као и приказ исказаног интересовања за поједине врсте вакцина:

Укупан број радника који су исказали интересовање за вакцинацијом против вируса Корона (Covid 19)  је 847. Вакцину Спутњик је тражило 647, Синофарм 124, Фајзерову 72, а Астра Зенека 4 радника.

(Управа РиТЕ Гацко)