Поводом школске славе „Светог Саве“ награђени најбољи ученици и професори

Поводом школске славе „Светог Саве“, синоћ је у читаоници Народне библиотеке Гацко уприличен пријем за најбоље ученике и професоре који су прошлој години остварили завидне резултате на разним такмичењима. Новчане награде најбољим уручио је начелник општине Гацко др Огњен Милинковић, а Просвјетина признања и књиге уручио је предсједник СПКД „Просвјета“ Радомир Вучковић.

Вучковић је истакао да већ традиционално, поводом школске славе проглашавају најбоље ђаке и њихове професоре.

 „Ове године смо одлучили да ученике који су постигли добре резултате на такмичењу у прошлој школској години, као и њихове професоре-менторе на неки начин наградимо симболичним  наградама, али ипак да дамо значаја ученицима који су уложили труд да ово направе“, рекао је Вучковић.

Начелник општине Гацко, др Огњен Милинковић је у своје лично име и у име Општине Гацко захвалио ђацима и професорима што су најбољи промотери Гацка у овом времену.

 „Част ми је и задовољство што сам вечерас овдје са вама. Ми данас прослављамо Светог Саву, највећег српског свеца, светитеља и просветитења који је прије осам стотина година задужио српски народ. Свети Сава је човјек који је подигао и водио српску цркву, заслужан за подизање српске цркве, оснивање првих српских болница и који је оставио неизбрисив траг у српској  историји“, истакао је Милинковић.

Ове године, због пандемије вируса корона није било такмичења у Основној школи „Свети Сава“.

Када су у питању средњошколци, за освојено прво мјесто на регионалном такмичењу из Српског језика  награђена је ученица Наташа Марковић. Она је  добила награду  и за освојено треће мјесто на републичком такмичењу из Руског језика. Награђена је и професорица српског језика Гордана Вуковић.

Награда за освојено прво мјесто на републичком такмичењу из Руског језика припала је Бојану Куљанину. За освојено треће мјесто награду је добила и ученица другог разреда Оља Илић, као и њихов ментор Мирјана Слијепчевић.

Међу награђеним је осам средњошколаца и њихов професор Јована Петковић Аћимовић, за освојено прво мјесто на нивоу БиХ из предмета Демократија и људска права. У питању су Невена Антуновић, Бориша Слијепчевић, Милијана Ковачевић, Јован Братић, Марија Тодоровић, Стела Дубљевић,Тодор Пикула и Милан Горановић.

И ове године награда је отишла у школу „Свети Роман Мелод“ за освојено прво мјесто на међународном такмичењу у Србији. Награђена је ученица Ана Ненадић и њен ментор – професор Бојо Милошевић.

Синоћ су уручене награде и признања за најбоље радове на тему: „Свети Стефан сабор сазвао, славом нашу дјецу сабрао“, а поводом Дана Републике Српске.

Прву награду по овом конкурсу освојила је ученица СШЦ „Перо Слијепчевић“ Анђела Прстојевић, друго мјесто ученик  ОШ „Свети Сава“ Огњен Бошковић, док је треће мјесто припало ученику СШЦ „Перо Слијепчевић“ Милошу Шупићу.

У конкурсу литерарних радова на тему „У дому Светог Саве мој је дом“, а поводом школске славе, награду за прво мјесто добила је ученица ОШ „Свети Сава“ Јована Антуновић.

За друго мјесто је награђена ученица СШЦ „Перо Слијепчевић“ Миланка Стевановић, док треће мјесто дијеле Михајло Мастиловић са Богословије у Фочи и Огњен Бошковић ученик ОШ „Свети Сава“.

Свечана Академија, у част Светог Саве, ове године није организована због пандемије.