Општина Гацко изабрана за учешће у другој фази МЕГ пројекта

На основу резултата Јавног позива јединицама локалне самоуправе у Босни и Херцеговини за подношење пријава за учешће у провођењу друге фазе Пројекта општинског управљања животном средином (МЕГ) у Босни и Херцеговини, Општина Гацко изабрана је за учешће у другој фази МЕГ пројекта.

Друга четворогодишња фаза МЕГ пројекта (2021-2025.) има за циљ допринијети демократизацији локалне управе у Босни и Херцеговини, као и увођењу ефективнијих и ефикаснијих јавних услуга за грађане и грађанке. Ово се планира постићи кроз дијалог о политици добре локалне управе, заједно с регулаторним побољшањима на подручју услуга водоснабдијевања и управљања отпадним водама, који ће омогућити ефективније, правичније и одрживо пружање основних локалних услуга.

Конкретна подршка МЕГ пројекта фокусираће се на рад са одабраним партнерским јединицама локалне самоуправе, укључујући активности са скупштинама општина, општинским руководством, службама за заштиту животне средине, комуналне дјелатности и финансије, те водоводним предузећима. Поред подршке на локалном нивоу, пројекат предвиђа и подршку унапређењу регулаторног оквира, те јачању релевантних институционалних капацитета на ентитетском, односно кантоналном нивоу.

Планирана је финансијска подршка овог пројекта ЈП „Водовод“ Гацко у износу од 180.000 УСД (310.000 КМ) уз обавезу да Општина Гацко обезбиједи суфинансирање у износу од 60% доприноса МЕГ пројекта.

Планирани су и уводни састанци са начелницима/градоначелницима свих партнерских јединица локалне самоуправе, представницима релевантних служби и водоводних предузећа како би све учеснике детаљније упознали са планираним активностима и њиховом временском динамиком свеобухватном развоју Општине Гацко.

Општина Гацко потписала је писмо намјере и потврдила интерес и спремност, да као изабрана јединица локалне самоуправе буде партнер и активно учествује у реализацији друге фазе пројекта општинског управљања животном средином (МЕГ), у периоду од 2021. до 2025. године.

Подијелите вијест