Одржана оснивачка Скупштина Удружења узгајивача гатачког говечета

У сали Скупштине општине Гацко, данас је одржана оснивачка Скупштина удружења под називом „Удружење узгајивача гатачког говечета“. За предсједника удружења изабран је узорни пољопривредник, Миленко Лучић, док је за предсједника Скупштине удружења изабран референт за пољопривреду, Душан Андријашевић.

Удружење, које је настало из потребе да се сачува и заштити ова раса говеда, дјеловаће у оквиру Опште земљорадничке задруге Гацко.

“Гатачко говече представља драгуљ босанско – херцеговачког говедарства и једну од најпознатијих аутохтоних раса говеда које се и данас узгаја на ширем рејону Гацка и Херцеговине. Циљеви овог  удружења ће свакако бити окупљање већег броја узгајивача гатачког говечета, рад на његовом унапређењу и заштити, као и заштити аутохтоних производа и географског поријекла тих производа (кајмак, сир, цијели сир, кајмак и сир из мијеха) али и осталих производа који су настали прерадом млијека ове расе, као и других раса говеда и оваца које се узгајају на овом подручју“, рекао је Андријашевић.