Одржан састанак Штаба општине Гацко за ванредне ситуације: Усвојени закључци

Републичка управа цивилне заштите Републике Српске најавила je да се од 16. до 20. јануара очекују обилне падавине уз јак до олујни југо и упозорила на могућност изливања бујичних водотока, појаву клизишта и значајан пораст великих ријека.

Према прогнози Хидрометеоролошког завода Републике Српске, највећа количина падавина се очекује у Херцеговини, понегдје и више од 250 милиметара по метру квадратном.

Поступајући по добијеним инструкцијама од стране Републичке управе цивилне заштите, а у складу са Планом одбране од поплава у Републици Српској у 2023. години,  начелник општине Гацко, др Огњен Милинковић заказао је сједницу Штаба за ванредне ситуације, која је одржана данас, 14. јануара са почетком у 10 часова.

Једногласно су донесени следећи закључци:

1. Обавезује се Јавно предузеће “Комус” да изврши провјеру очишћености шахтова, канала и корита бујичних водотока на подручју општине Гацко и по потреби изврши чишћење како не би дошло до зачепљења усљед падавина.

2. Обавезују се техничке службе ЈП “Комус” и ЈП “Водовод да у периоду повећане опасности од поплава и могућих  снијежних падавина, провјере исправност своје механизације и са истом и одређеним бројем људства буду приправне за благовремену и ефикасну интервенцију.

3. Обавезују се Цивилна заштита и Ватрогасно-спасилачка јединица да свој режим рада и дежурства у данима високог и врло високог степена опасности од избијања поплава и код настанка поплава ускладе са новонасталом ситуацијом. Такође, планирају и спроводе непрекидно дежурство, координирају рад са другим органима и привредним субјектима општине и предузимају друге мјере у циљу благовременог обавјештавања о избијању и ширењу поплава.

4. У случају потребе за помоћ, грађани са поплављених подручја се могу обратити:

Цивилној заштити – контакт телефони:  059/472-602 или 065/459-565 (Перишић Мира)

– Ватрогасно – спасилачкој јединици- контакт телефони:  123  или  066/935-373 (Вучковић Алекса).

 

Подијелите вијест