Народна библиотека Гацко обиљежила 63 године постојања

Јавна установа „Народна библиотека“ Гацко, основана одлуком Скупштине општине Гацко 1957. године, јуче је обиљежила 63 године постојања.

Директор ове установе, Радомир Вучковић, нагласио је да библиотека има око 25.000 књига и око 550 чланова, те да је као таква, у односу на број становника, врло значајна у региону.

“Култура читања чини темељ образовања, појединца, колектива, државе и заједнице. Библиотека је светионик српске културе. Изузетно је важно да млади заволе књигу и да код њих развијемо истинољубље”, рекао је Вучковић.

Према подацима из библиотеке, најчитанија књига страног аутора у 2020. години је “Жеђ” Јуа Несбеа, а од домаћих аутора најчитанији роман је био “Велики јуриш” Слободана Владушића.

За најбоље читаоце ове године проглашени су:

  1. Милош Шуковић
  2. Тамара Марковић
  3. Раденка Глоговац
  4. Јаворка Илић

Из редова средњошколаца, читаоци који су највише посјећивали ову установу, бирали најбоље класике и пратили све њене активности, били су:

  1. Бојана Радмиловић
  2. Тијана Бејат
  3. Оља Илић

За најбоље најмлађе читаоце проглашени су:

  1. Јана Мучибабић
  2. Стефан Вишњевац
  3. Милена Милићевић

Захвалнице су уручене у присуству начелника Општине Гацко, Огњена Милинковића, који је могао чути најважније резултате Народне библиотеке у протеклој години али и планове за наредни период.

На овој скромној свечаности уприличена је и додјела пакетића маленом Давиду Косовићу (дјетету радника ове установе).

“Пуно се захваљујемо свим вјерним читаоцима и надамо се да ћемо испунити Ваша очекивања и у 2021. години. Срећна Нова година и Божић”, поручују из ове установе културе.

(ИЗВОР: Званична ФБ страница Народне библиотеке Гацко)