Награда „Владимир Ћоровић“ историчару Миладину Милошевићу за животно дјело

Жири за додјелу награде „Владимир Ћоровић“, у саставу проф. др Драга Мастиловић, ванредни професор Универзитета у Источном Сарајеву (предсједник), проф. др Радмило Пекић, редовни професор Универзитета у Косовској Митровици (члан) и проф. др Милош Ковић, редовни професор Универзитета у Београду (члан), једногласно је одлучио да се награда „Владимир Ћоровић“ за 2022. годину додијели историчару Миладину Милошевићу за животно дјело.

Жири је констатовао да је Миладин Милошевић својим вишедеценијским радом на пољу архивистике и историографије дао изузетан допринос српској науци. О томе несумњиво свједочи и преко седамдесет библиографских јединица којима је аутор обогатио српску историографију, чиме је у потпуности заслужио ово високо признање.

“Ове године обиљежавамо 120 година “Просвјете”, 30 година Републике Српске, 30 година обнављања “Просвјете” у Гацку и 25 година Ћоровићевих сусрета (1997-2022)”, рекли су организатори.

ОВОГОДИШЊА ТЕМА НАУЧНОГ СКУПА – Српско национално питање у Босни и Херцеговини: Историјски процеси личности и идеје

24. Научни скуп историчара ове године почиње у четвртак, 22. септембра. Свечана академија и додјела награде Владимир Ћоровић биће одржана у 20 часова, чему у 19 часова претходи и изложба слика ,”Руско –српски односи у доба Петра Великог”.

Излагање реферата на овогодишњу тему скупа – Српско национално питање у Босни и Херцеговини: Историјски процеси личности и идеје, на програму је у петак 23. септембра, у Парохијском дому, са почетком у 9 часова.

Научни скуп наставља са радом у суботу 24. септембра, промоцијом Љетописа Матице Српске у читаоница Народне библиотеке, те промоцијом Просвјетиних издања у парохијском дому манастира Св. Петра Зимоњића у Данићима.

Организатори сусрета су Просвјетин одбор у Гацку, под покровитељством Општине Гацко, Министарства просвјете и културе Владе Републике Српске и канцеларије за сарадњу са Србима у региону Владе Републике Србије.

Подијелите вијест