Начелнику општине Гацко средњошколци уручили иницијативу за доношење Стратегије популационе политике

Ученици IVГ1 Средњошколског центра „Перо Слијепчевић“ Гацко, у оквиру пројекта „Ја грађанин“ из демократије и људских права, уз подршку ментора пројекта проф. Јоване Петковић-Аћимовић, бавили су се проблемом ниског наталитета у општини Гацко. Током фебруара проводили су кампању под слоганом: „Већи наталитет-већи просперитет“, а за рјешење проблема предлажу доношење Стратегије пронаталитетне популационе политике општине Гацко.

Тим поводом, данас су посјетили Општину Гацко и начелнику Општине, др Огњену Милинковићу, презентовали свој пројекат и поднијели Иницијативу за доношење Стратегије пронаталитетне популационе политике општине Гацко.

Начелник је истакао да је проблем наталитета један од најважнијих и да је његово рјешење мора постати приоритет општине. Ученици су добили обећање да ће се на једној од наредних сједница њихова мјера наћи на дневном реду Скупштине Општине Гацко.

“Врло сам задовољан чињеницом да млади људи препознају један овакав озбиљан друштвени проблем, којем приступају на врло одговоран начин. То показује и њихов рад на пројекту који су кандидовали, а ми смо ту да их подржимо и заједничким снагама радимо на изналажењу најбољих рјешења”, казао је Милинковић.

Милинковић је сагласан да је мјера јавне политике за коју се ученици залажу од круцијалног значаја за просперитет Гацка.

Иницијатива ових ученика наишла је и на подршку грађана, па је петицију до сада потписало више од 500 Гачана. Она има и законско утемељење, будући да постојећи закони који садрже пронаталитетне мјере акцентују рад на популационој едукацији и успостављању локалне популационе политике.

Током својих активности, ученици су добили писма подршке од Министарства породице, омладине и спорта РС, Министарства рада, Центра за демографска истраживања РС, Фондације „Дјеца нам се рађала“, Омбудсмана за дјецу РС, Удружења „Колијевка“, Начелника општине Гацко, секретара СО Гацко, одборника СО Гацко (представника свих политичких партија које су ушле у сазив скупштине), ЈУ „Дјечији вртић“ Гацко, ОШ „Свети Сава“ Гацко, СШЦ „Перо Слијепчевић“ Гацко и ЈУ Центар за социјални рад Гацко, Радио Гацка и Дома здравља “Проф. др Саво Бумбић”.