Начелник Милинковић са Савчићем о положају и статусу бораца и борачке популације

Предсједник Борачке организације Републике Српске, Миломир Савчић, данас у Гацку одржао је сједницу регионалног одбора којој су присуствовали представници борачких организација са подручја Херцеговине.

Овој сједници претходио је састанак са начелником општине, др Огњеном Милинковићем, гдје су у кратком разговору размијенили информације о потребама Борачке организације али и проблемима бораца, демобилисаних бораца, породица погинулих и ратних војних инвалида.

„Општина Гацко ове године повећала је буџет Борачке организације за око 10 %, и има напретка и у том смјеру. Господина Савчића упознао сам са стањем у Борачкој организацији код нас. Прилично је сређена ситуација још од раније, и још увијек налазимо нека рјешења како би се помогле породице погинулих бораца, инвалиди на првом мјесту, а онда и демобилисани борци отаџбинског рата“, рекао је Милинковић, додајући да је опредјељење Општине Гацко на чијем је челу, да се помогну борци и борачка популација.

Након састанка, заједно са представницима борачких организација источне Херцеговине обишли су Спомен собу, а потом су положили цвијеће на централни споменик “Круна гатачким јунацима”.

ОДРЖАНА И СЈЕДНИЦА РЕГИОНАЛНОГ ОДБОРА

Боравак Савчића у Гацку настављен је одржавањем сједнице регије борачких организација, гдје су се чуле примједбе и сугестије на актуелни јавни позив који је расписан 2. априла.

Представници борачких организација које гравитирају на подручју Херцеговине, а који су били данас у Гацку, изнијели су низ замјерки на лоше дефинисане критерије. Поздравили су мјере које се односе на запошљавање и самозапошљавање, којима се, како се могло чути, даје прилика борачкој популацији да бар једнократно ријеши нека социјална питања.

Из локалне Борачке организације обавијестили су присутне да се на актуелни јавни позив до сада пријавило 16 лица из наше општине.

Током састанка, Савчић је истакао да износ помоћи у јавном позиву није наведен нити ограничен, те да ће зависити од броја пријављених. Како је рекао, основни циљ јавног позива је установити тачан број демобилисаних бораца који се налазе у стању социјалне потребе, јер се без тога не може обавити ниједно планирање, поготово средстава.

Савчић је истакао да ће око 20 милиона марака у буџету РС мимо планираног бити издвојено искључиво за борачко- инвалидску заштиту, те да је око 10,5 милиона већ издвојено кроз програм самозапошљавања. Осим актуелног јавног позива, најавио је још видова помоћи који ће бити регулисани одлуком Владе РС.

„Ово неће бити само један јавни позив, биће их још. Можда ће се они некако другачије звати, то ћемо видјети. Можда ћемо Одлуком Владе ићи на то да се регулише начин исплате неког редовног мјесечног примања за демобилисане борце који су у стању социјалне потребе. Све је то сада ствар примједби, предлога и закључака Борачких организација широм Републике Српске“, казао је Савчић.

Са састанка са начелником општине Гацко, Савчић носи најповољније утиске.

„Господин Милинковић је изразио не само према мени, него и према комплетној борачкој популацији велико поштовање, које и заслужују, и увијек ћу бити спреман на сваки наредни састанак и разговор о важним темама за наше борце“, додао је Савчић.

Подсјећамо, Јавни позив за подношење захтјева за новчану помоћ социјално угроженим незапосленим борцима од прве до пете категорије, млађим од 60 година, расписан је 2. априла и да траје до 5. маја.

Подијелите вијест