Mинистри Кошарац и Пашалић у радној посјети општини Гацко

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара, Сташа Кошарац и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, Борис Пашалић боравили су данас у радној посјети општини Гацко, гдје су са начелником општине, др Огњеном Милинковићем и његовим сарадницима разговарали o унапређењу пољопривредне производње. Након састанка разговарали су са пољопривредним произвођачима са подручја општине Гацко.

Начелник општине Гацко, др Огњен Милинковић навео је да је са пољопривредницима разговарано о унапређењу пољопривредне производње и о могућностима повећања производње млијека и меса, као и развоја месне индустрије.

„То би био регионални пројекат који би укључио и околне општине, а сами то не можемо одрадити без помоћи Министарства за Спољну трговину БиХ и ресорног Министарства. Они су исказали спремност да нам помогну и радићемо активно у најскорије вријеме у том правцу“, истакао је Милинковић.

Борис Пашалић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС рекао је да постоје позитивни трендови када је у питању пољопривредна производња, што не значи да нема проблема и да не треба даље радити.

„Данас смо разговарали о питањима везаним за пољопривреду, али и водопривреду. Најбољи показатељи раста производње су подстицаји које ми исплаћујемо нашим пољопривредним произвођачима и они су уназад пет година већи за 30 посто. Прошле године смо набавили 45 јуница и сличан програм планирамо и за ову годину. Програм је био вриједности преко 200 хиљада марака гдје је 50 посто обезбиједила Влада, а 50 посто сами произвођачи и локална заједница. Разговарали смо о проблему откупа меса, што је тренутно највећи проблем овде јер постоје вишкови“, потврдио је Пашалић.

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара, Сташа Кошарац  навео је да постоји јасна политика унапређења пољопривреде и да је данашњи састанак потврда настојања Општине Гацко и Министарства да се нађу најбољи модели како би се унаприједила пољопривредна производња у општини Гацко.

„Данас смо дошли до једног доброг модела да локална заједница на челу са начелником генерише одређена питања и тражи укљученост институција РС и заједничких институција како би смо одговорили на изазовна питања у контексту пољопривредне производње у Гацку. Морају се обезбиједити такви капацитети који ће моћи вишкове производа откупити, као што то ради компанија “Пађени” када је у питању млијеко. У том контексту ћемо у наредним данима интензивно заговарати одређене инвестиције у Херцеговини, првенствено у Гацку, користећи недавно усвојени закон о јавно приватном партнерству у РС. Примјећујем и да међународне финансијске организације не придају једнак третман општинама у РС и Федерацији БиХ што за мене нема оправдања и инсистираћу на једнаком третману“, закључио је Кошарац.

Најављен је наставак сарадње и помоћ локалној заједници и пољопривредним произвођачима чија је производња до сада на значајном нивоу, како би се позитивни трендови наставили и у будућем периоду.