Међународни дан особа са аутизмом обиљежен у Гацку

Међународни дан особа са аутизмом, обиљежава се широм свијета на данашњин дан, другог априла. То је био добар разлог да се данас, на тргу Саве Владиславића у нашем граду симболично, пуштањем балона у 5 до 12 обиљежи овај важан датум.

Одазвали су грађани, који су схватили важност догађаја, а све поштујући епидемиолошке мјере.

“Данас је међународни дан особа са аутизмом, том приликом изашли смо на трг. Некада смо овај дан обиљежавали весело уз дружење и игру у кругу нашег Центра. Нажалост, сада нисмо били у прилици због добро познатих мјера. Аутизам није болест, аутизам је стање, односно биолошки поремећај различитости мозга. Те особе завређују да се данас о њима прича, дио су друштвене заједнице и вриједи су пажње”, рекла је Гордана Кекић из Удружења Растимо заједно.

На Тргу је био и начелник општине Гацко, др Огњен Милинковић, који је подржао ову манифестацију.

“Ову пригодну манифестацију подржала је Општина Гацко на челу са мном. Ово је један од најосетљивијих категорија нашег груштва и наравно да је обавеза Општине Гацко и кабинета начелника да помогнемо овим људима, у сваком смислу, да олакшамо њихов живот. Ја сам љекар по струци и моја обавеза у наредном периоду биће помагање осјетљивих категорија”, казао је први човјек општине, те додао да је општина направила акциони план и да креће прољећно чишћење града.

Након симболичног пуштања плавих балона, јер плава симболизује ову категорију, суграђани су се упутили ка природним одредиштима који вапе за чишћењем.

Акценат је током ове акције стављен на чишћење, на неколико различитих локација, у три подијељене групе. Једна група била је на трим стази, друга од раскрснице ка језеру Клиње, те трећа од Автовца ка Гацку.

Једна лијепа акција у нашем граду, коју су пратиле добра радна атмосфера, али и повољне временске прилике.