Међународни дан особа са аутизмом биће обиљежен симболично и у Гацку

Међународни дан особа са аутизмом обиљежава се 2. априла. Том приликом, група грађана нам жели указати на проблем особа са аутизмом и повећати свијест појединаца, а поштујући епидемиолошке мјере.

У петак, 5 до 12 часова планирано је пуштање плавих балона са трга (плава боја симбол особа са аутизмом) уз симболичну поруку. Након тога учесници акције ће се подијелити у групе и кренути у чишћење природе, излетишта.

“Аутизам је у нераскидивој вези са чистоћом ума. Појединац мора имати чист ум, чисто срце, а свако “чишћење” је пожељан и дуготрајан процес. Онда, хајде прво да кренемо од чишћења, нека нам то буде први корак. Брига о природи је повезана у борби против стереотипа и предрасуда”, казала је једна од иницијатора ове приче Јелена Јововић. Јер, само чисти ум, срце, може да буде отворено да прихвати и схвати различитости и другачије.

Учесници акције могу бити сви грађани који имају жељу да подрже различитост и створе љепше и чистије окружење.

Тај дан, замолићемо све учеснике да обуку неки комад одјеће, плаве боје (небо плава). Биће обезбијеђене маске, рукавице и сва потребна средства да би догађај протекао у складу са епидемиолошким мјерама.

Молимо све заинтересоване учеснике акције да се јаве на контакт телефон 066/152-217 најкасније до четвртка вече, како би могли формирати групе и на тај начин испоштовати све препоруке Кризног штаба.

Надамо се да је ово само увертира за двије велике прољећне акције чишћења природе које планира покренути Општина Гацко, у априлу и мају мјесецу, истичу организатори.