Изложба и промоција књиге „100 Сизифових правописних правила“

У Дому културе у Гацку, протеклог викенда је отворена изложба илустрација из књиге „100 Сизифових правописних правила“ аутора – ђакона Бојана Јокановића из Добоја.

Ријеч о пројекту у коме је аутор желио да споји образовање и ликовно стваралаштво, а који је реализован у сарадњи са издавачком кућом „Вулкан“ из Београда. Књига је састављена од илустрација дјечака, античког хероја који нас опомиње како треба правилно писати и говорити.

На почетку вечери, о правопису и Српском језику, аутору и његовом раду, говорила је Анђелина Никчевић, професор Српској језика и књижевности.

„Мислим да би било потпуно исправно да је ова изложба почела у Гацку, јер је ово мјесто гдје се његује правилан говор, мјесто гдје се родио источно – херцеговачки дијалект, мјесто које је баш због свјежине тог језика а који се очувао посебно у нашим селима, заслужује један посебан приступ и истраживача који би се тиме бавили“, рекла је Никчевић.

Она је додала да се Сизиф већ нашао у програмима како Основне тако и Средње школе.

„Треба чувати Српски језик од страних ријечи, користити наше ријечи свуда гдје је то могуће, успротивити се када је погрешно написана и изговорена ријеч и треба правопису, култури говора, култури писања Српског језика дати оно мјесто које му припада“, закључила је Никчевић.

Аутор књиге, Бојан Јокановић, који је професор Вјеронауке, рекао је да је пројекат описмењавања почео 2015. годинe и како каже, српска црква је одувијек била чувар ћирилице, правописа и писмености.

 „За мене је била плодотворна ова година и овај период. Књига „100 Сизифових правописних правила“  је била најпродаванија књига на сајму, тако да је то био вјетар у леђа да наставим са другим пројектом који је већ спреман и чека се промоција 18. октобра у Београду“, истакао је Јокановић.

Аутор је желио да свој ликовни таленат и стваралаштво споји у једну корисну ствар, да споји илустрацију и да пројекту да име „Сизифова борба за правопис“.

„Сизиф је персонификација узалудног труда и мислио сам, када сам урадио прву илустрацију да ће мој труд бити узалудан и да нећу успјети да скренем пажњу некоме јер онај ко не жели да промијени своје стање, њему је тешко сугерисати. Зато сам рад назвао Сизифовски посао, док је вријеме показао да то ипак није био узалудан посао. Направљена је једна велику причу и наставља се у наредним годинама када ће бити издата трећа књига“, закључио је Јокановић.

Изложба ће бити отворена наредних 15 дана.