Богојављенско погружавање на Десивоју (фото)

На празник Богојављења, Црквена Општина Гацко данас је први пут организовала освећење воде на језеру Врба (Десивоје) и богојављенско погружавање у воду.

У знак сјећања на Исусово крштење, чину погружавања, односно урањања и израњања из воде, придружило се више од тридесет најхрабријих суграђана, међу којима су се одважиле и двије дјевојке.

Према ријечима старјешине Храма Свете Тројице, Велимира Ковача, посебних припрема није било, а иницијатори су били група младих.

„Ово је први пут да организујемо и благосиљање воде овдје на Десивоју. Обичај је у многим мјестима да се плива за часни крст и да се потапамо у воду без обзира колико је она хладна. Ево, то смо први пут ове године организовали у Гацку. Нисмо се нешто посебно спремили, то је било више на иницијативу младих људи који су то жељели, а који су ранијих година ишли у Билећу и Требиње да пливају. Надам се да ћемо идуће године имати и бољу организацију, а можда и пливање за часни крст или опет овако погружавање“, рекао је свештеник Ковач, који се и сам придружио овом свечаном чину.

Најмлађи учесник погружавања био је Никола Ковач, а најстарији Владо Лозо. Од дјевојака, на овај чин одважиле су се Невена Вукајловић и Гордана Слијепчевић.

Гордана каже да јој се данас испунила дугогодишња жеља.

„За некога је ово можда само атракција, али за мене је много више од тога. Као што знате, данас је један од великих празника, и надам се, ако Бог да, да ћу и идуће године учествовати и да ће бити више дјевојака“, рекла је Гордана.

Дежурна је била и екипа Хитне помоћи гатачког Дома здравља, али на сву срећу, потребе за било каквом интервенцијом није било.

Бог се јави. Ваистину се јави!

Подијелите вијест