Завршена Девета ликовна колонија „Гацко – Клиње 2016“

У оквиру петодневне манифестације, ликовна колонија „Гацко-Клиње 2016“, протеклих дана ликовна дјела стварало је око десет афирмисаних умјетника из Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине. У одличној радној атмосфери и погодним временским условима, умјетници су стварали у амбијенту националног парка „Сутјеска“.

Селектор колоније, академски графичар, Тања Пикула, задовољна је квалитетом радова, а посебно одабраним именима која су ове године била дио ове манифестације. „Успјели смо да окупимо умјетнике различитог ликовног језика и различитих тематика. Ту су и нека нова имена која су по први пут на нашој колонији – Мишо Вемић из Никшића, али и Дејан Мандић, учесник ранијих година, и ове године је опет са нама“, рекла је Пикула.

Једно од познатијих имена овог ликовног сусрета је академски сликар из Лознице, Драган Бартула, који је редован учесник колоније у Гацку. „Оно што ме враћа у ове крајеве су добри људи које познајем и природа – планине и пејзажи, који изгледају гордо и моћно“, рекао је Бартула.

Слике су стваране углавном акрилним и уљаним бојама. Наиме, колоније које трају краће као што је ова, умјетници се углавном опредијеле да сликају акрилним бојама које се брже суше, мада је и ове године било умјетника који су радили уљаним бојама.

Један од организатора, ликовна умјетница Јелена Глоговац Савић, истакла је да ликовна колонија у Гацку окупља афирмисане умјетнике, који већ имају своју причу и мотиве које носе са собом. „Сваки сликар свој квалитет, своје мотиве, своју енергију носи у себи. Природа и добар амбијент за рад може само да активира његове унутрашње мотиве и да слика настане у свом пуном квалитету, али не и нужно умјетника да инспирише да наслика природу“, рекла је Савић.

Важно је напоменути да су организатори и ове године подржали рад три студента Академије ликовне умјетности у Требињу – Милицу Лојовић и Невену Косовић из Гацка, као и Марка Шарана из Невесиња, што манифестацији даје и едукативни карактер.

Изложба око 30 радова, колико је настало на овогодишњем сазиву ликовне колоније, биће отворена на јесен, након што се радови умјетника додатно припреме. На оваквим ликовним сусретима, умјетници у трајно власништво организатору остављају по два дјела, што је пракса сваке године. За оне који су били у посебном расположењу за сликање, “Културно-спортски центар” и ове године је обезбиједио довољно платна и материјала за све који су жељели да раде више.

Организатор и покровитељ колоније су “Културно-спортски центар” Гацко и Општина Гацко.

Подијелите вијест