Завршен пројекат „Инклузивни центри у заједницама“

У петак, 19. априла у просторијама удружења „Растимо заједно“ уприличена је свечаност поводом завршнице трећег и уједно последњег нивоа пројекта „Инклузивни центри у заједницама“, а све у сарадњи са фондацијом МОЗАИК.

Састанку су присуствовали представници удружења родитеља и пријатеља дјеце са посебним потребама „Растимо заједно“ Гацко, представници Центра за социјални рад, Црвеног крста , предсједник и чланови удружења „Ведар осмијех“  Билећа, као и представници локалне заједнице.

Основни циљ завршнице овог нивоа пројекта, крије се у самом називу – „Заједничким залагањем долазимо до циља“. Представници центра за социјлани рад Гацко, као и представници дневног центра „Растимо заједно“, члановима дневних центара из Билеће и Невесиња, кроз лична искуства у досадашњем раду, између осталог, пренијели су знања и вјештине о писању пројектних приједлога, али и о начину мобилизације локалних ресурса.

Направљен је и кратак осврт на већ остварене активности, кроз низ радионица све до набавке аутомобила за превоз дјеце, као и машине за паковање шећера.

Представници Билеће похвалили су  менаџмент нашег Удружења, и истакли да је подручје Источне Херцеговине најнапредније по питању развоја дневних центара.

„Основ сарадње и успјеха јесу средства, али не примарно. Врло битна је и људска ријеч“ – истакла је координатор пројекта,  Анђелка Бољановић.

Као један од главних проблема, представници свих општина истакли су масовност, те да се у наредном периоду више пажње треба посветити мотивацији родитеља која је на ниском нивоу када је у питању боравак дјеце у дневним центрима.

Истакнута је добра сарадња са представницима локалне заједнице, добра сарадња са Црвеним Крстом, Дјечијим вртићем, основном и средњом школом, као и родитељима дјеце која имају одређене сметње у развоју захваљујући којима су реализовани сви досадашњи планови.