Забрана паљења гума за првомајске празнике

Из Кабинета начелника Општина Гацко и Одјељења за инспекцијске послове Општине, саопштили су да ће у периоду до првог маја бити пооштрен надзор над локацијама на којима је у претходним годинама уочено паљење гума. Надзор ће се вршити дроном, а у акцији контроле и спрјечавања ове незаконите радње учествоваће и комунални полицајци, ватрогасци и добровољци.

Упозоравају се и власници вулканизерских радњи да не дозволе неовлаштено узимање гума за потребе изазивања пожара и угрожавања животне средине, живота и здравља грађана.

Сходно одредбама Закона о прекршајима, као и Закона о заштити ваздуха, за починиоце који буду затечени у вршењу ове незаконите радње прописане су новчане казне до 500 КМ.

У складу са одредбама Закона о прекршајима, за прекршај који почини малољетно лице до 14 година, казниће се његов родитељ или старатељ. Такође, трошкови уклањања гума и санације терена биће испостављени лицима која буду затечена у вршењу ових радњи.

Из Општинске управе наводе и да је оваква акција неопходна, колико због заштите животне средине, толико и због тренутне епидемиолошке ситуације у нашој општини.

Контакт телефон за пријаву мјеста на којима је уочено одлагање гума је: 066/983-378.