Удружење за очување народне пјесме и игре “Сава Владиславић” одржало завршни концерт (ФОТО)

Удружење за очување народне пјесме и игре “Сава Владиславић” Гацко у сарадњи са Развојним програмом уједињених нација (УНДП) у суботу, 17. децембра организовало је концерт који је круна још једне успјешне године. Кроз име великана које носе, већ тринаест година чувају сјећање на велику личност српске историје, дипломату цара Петра Великог – Саву Владиславића Рагузинског.

Поред свих група домаћина, пред бројном публиком у Дому културе у Гацку, наступили су мушка и женска пјевачка група КУД “Пива” Плужине, фолклорна група Љубиње и пјевачко друштво Бањани – Велимље.

Посебне симпатије својим наступом побрали су малишани Дјечијег вртића и плесна група “We dance” из нашег града.

Уз струне гусала стихове су извели народи гуслари Здравко Кнежевић, вишеструки шампион Црне горе и савезни првак Свесрпских земаља и Ненад Ивковић, један од најбољих гуслара Републике Српске  и двоструки првак Херцеговине.

Предсједник најмногобројнијег друштва у Херцеговини, Лазар Окиљевић, истакао да је 2022. година била успјешна и са доста наступа.

“Међународна смотра фолклора у Теслићу, наступи широм бивше Југославије, међународни фестивал фолклора у Бугарској гдје су наши чланови били свеукупни побједници фестивала и освојили пет првих мјеста, само су неке од активности удружења током године“, рекао је Окиљевић и захвалио се спонзорима и гостима вечери.

Друштво константно повећава број чланова и тренутно их је око три стотине.

У оквиру Регионалног програма локалне демократије на Западном Балкану 2 (РеЛОаД2), који финансира Европска уније (ЕУ), а спроводи Развојни програм Уједињених нација (УНДП) имплементирали су пројекат под називом „Фолклорни караван по Гатачким селима“ и обезбиједили средства за 28 комплета ношњи и пари опанка.

Пројекат је суфинансирала Општина Гацко, а како је потврдио Окиљевић, прошли су кроз шест Мјесних заједница, доста полазника је савладало основне кораке, а неки од њих су се публици представили и током вечери.

Кроз галерију фотографија погледајте дио атмосфере.