Удружење „Растимо заједно“: Одржан семинар „Инклузија дјеце кроз спортске активности“

Удружење родитеља и пријатеља дјеце са посебним потребама „Растимо заједно“ Гацко организовало је у УР „Планинка“ дводневни семинар на тему „Инклузија дјеце кроз спортске активности“. Семинар је организован у оквиру пројекта „Пружи ми шансу“, који проводи Удружење за помоћ дјеци и омладини са посебним потребама „Сунце“ и НВО „Специјална олимпијада“ Црне Горе.

„Циљ је да дјеца са потешкоћама у развоју почињу да се укључују у физичке активности и да се баве спортом. Ако те спортске актвивности још комбинујете са игром постоји јак мотивациони фактор да се дјеца укључе и ангажују физички што има једну позитивну последицу, а то је да врло ријетко таква дјеца заврше у колицима или са слабом покретношћу. Пројекат је у завршној фази, ово је задњи семинар и до краја пројекта који се завршава 14. маја треба урадити још једну брошуру гдје ћемо сумирати све резултате у претходних 14 мјесеци, колико траје пројекат“, рекао је Миленко Вујиновић, пројект менаџер Удружења за помоћ дјеци и омладини са посебним потребама „Сунце“ из Пала.

Семинар на поменуту тему поред Гацка одржан је још и у четири општине БиХ, и то у Палама, Сокоцу, Сарајеву, Прозор-Рами, као и у пет општина Црне Горе.

„Овим семинаром покушавамо приближити активности Специјалне олимпијаде. Желимо да покажемо вриједности онога што пружа Специјална олимпијада и на који начин се спортски радници могу приближити особама са инвалидитетом, а са друге стране да кроз различите активности као што је инклузија, едукација родитеља, и стручних кадрова који раде покажемо да је то један систем који заслужује далеко већу пажњу. То показују и сами резултати који остварују спортисти са потешкоћама, и на домаћој и на међународној сцени“, истакла је предавач на семинару Када Делић-Селимовић, која је доктор спортских наука и технички директор Специјалне олимпијаде БиХ.

Од пројектних активности планирана су и четири седмодневна кампа, два спортска такмичења и шест прес конференција.