Ученици СШЦ „Перо Слијепчевић“ обиљежили Дан сигурнијег интернета

У оквиру пројекта „Ја грађанин“ (тема: Безбједност младих на интернету) из демократије и људских права, ученици СШЦ „Перо Слијепчевић“, одјељење III МТ, под менторством проф. Јоване Петковић-Аћимовић, низом активности обиљежили су Дан сигурнијег интернета.

Ученици су средњошколцима дијелили едукативне флајере, реализовали радионицу „Мјере заштите на друштвеним мрежама“, у сарадњи са одјељењем IV Г2, те одржали јавни час „Безбједност младих на интернету“. Циљ часа и радионице био је да се укаже на ризике са којима се млади сусрећу на интернету, као и да се идентификују мјере заштите.

На радионици је приказан едукативни видео о томе шта све млади треба да знају како би се заштитили на интернету, а реализован је и квиз којим се испитивала безбједност ученика на интернету. На јавном часу приказан је филм који говори о негативним искуствима са којима се млади суочавају на интернету, као и презентација, коју су ученици припремили у сарадњи са професором информатике Предрагом Шупићем.

Циљ ученичких активности био је да се укаже на неопходност одговорног кориштења интернета. Садржаје на интернету можемо стварати сви, али приликом њиховог креирања требамо бити усмјерени на унапређење друштвене свијести, размјену знања и идеја и стварања нових партнерстава, а не на наношење штете другима. Истакнуто је да наш заједнички задатак треба бити стварање одговорног и сигурног онлајн окружење за све.

Слоган кампање, коју проводи одјељење III МТ јесте: „Ваша сајбер сигурност је наша брига“. На јавном часу, својим школским друговима, као и свим младима послали су сљедеће поруке: Пријатеље за дописивање пажљиво бирај, непознате особе одмах блокирај. Лозинку своју ником немој одати само је родитељи могу погледати. Добро запамти у својој мудрој глави да на интернету заувијек остаје што се тамо стави. Немој мислити да је кривица твоја и да претјерујеш, разговарај о злостављању са особом којој вјерујеш. Наставницима или родитељима одмах покажи, ако неко од тебе нешто неукусно тражи. Увијек провјери да ли си се одјавио када си посао на рачунару обавио. Кад на интернету кликнеш, пази да рачунар вирусом не заразиш. Знати с ким се дописујеш врло је важно, јер се неки људи представљају лажно. Личне податке не дијели са незнанцима колико год те моле. Никад без знања родитеља немој уживо упознати онлајн пријатеља. На пријетеће поруке никад не одговарај, већ са особом од повјерења о њима разговарај. Ако знаш да пријатеља неко виртуално гњави, то одраслима истог трена пријави. Поштуј личне границе и не посјећуј непримјерене странице. Све што те узнемирава ти „похрани“, нека докази буду на твојој страни.

Ученици су поред поменутих професора изразили захвалност директору школе, Радио Гацку и представницима Званичне интернет презентације општине Гацко.

Подијелите вијест