У петак “Социјални дан”: Средњошколци мијењају школске клупе радним мјестом

Локални тим Гацко Асоцијације средњошколаца у Босни и Херцеговини у петак 19. октобра организује “Социјални дан” – дан када средњошколци мијењају своје школске клупе за радна мјеста. Позивају све привреднике из Гацка да се придруже овом пројекту од којег, како наводе активисти, комплетна локална заједница, али и држава имају користи. Новац који се заради Социјалним даном донира се у сврхе финансирања омладинских пројеката широм БиХ.

”Социјалним даном сви уче и сви добијају, средњошколци ће добити прилику да осјете климу радног простора и виде како је бити на радном мјесту, те својим ангажманом могу помоћи себи при одабиру будућег занимања и истовремено помоћи вршњацима да реализују своје идеје, школе омогућују својим ученицима одређени вид практичне наставе, а компаније улажу у локалну заједницу и младе људе свога града који су снага и моћ данашњег друштва” наводе из локалног тима АСуБиХ.

Средњошколци позивају компаније и привреднике из Гацка да се 19. октобра придруже Социјалном дану Асоцијације средњошколаца у Босни и Херцеговини:

”Средњошколци су спремни борити се за себе, али нам је у томе потребна помоћ. Надамо се да ће привредници и компаније у нашој локалној заједници увидјети важност нашег пројекта и уступити радна мјеста средњошколцима нашег града како би они дан провели радећи, и како би зарадили дневнице, у минималном износу од 20.00 КМ, које ће бити уплаћене у фонд Социјалног дана.”

АСуБиХ је имплементирао до сада 2 „Социјална дана“. Прошле године радило је 1.078 средњошколаца/ки који су стекли своје практично искуство у преко 300 предузећа, а одоборили су 26 локалних иницијатива у износу од близу 15.000 КМ.

”Амбиције за овогодишњи Социјални дан су још веће, гдје ћемо користити пријашња искуства и контакте. Новцем из фонда Социјалног дана финансираће се пројекти који ће допринијети развоју локалних заједница, али и положају средњошколаца у њима. Подршку смо добили и од надлежних Министарстава образовања и науке у БиХ, те ће средњошколци од АСуБиХ-а добити оправдање за одсуство са наставе. Надамо се да ћемо пробудити заинтересованост код компанија и привредника у нашој локалној заједници, те их овом приликом позивамо да нам се прикључе у акцији јер све што тражимо од њих је да заједно са нама уложе у добробит свих нас” закључују чланови локалног тима Гацко АСуБиХ.