У Гацку промовисан роман „Зна ли ко енглески“ аутора Драгана Тепавчевића

У организацији Завода за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево и ЈУ „Културно-спортски центар“ Гацко, у понедељак 10. септембра у 18:00 часова у Парохијском Дому у Гацку, представљен је романа „Зна ли ко енглески“ Драгана Тепавчевића који је поријеклом из Гацка, а који живи и ради у Аустралији. Роман је прича о одласку Херцеговаца са краја 19. и 20. вијека у Америку, али и повод да се прича прошири на Херцеоговачки менталитет и оне који остају. 

Велики дио радње се дешава у селима око Гацка, рекао је Дејан Керлета у име издавача, истичући да је све те крајеве упознао читајући роман.

Професор Божо Тепавчевић направио је исцрпну анализу дјела.

“Херцеговци одувијек воле своје даљине, остављености и заборављености. Роман је слика вјечитог рушења и пролазности, а већ у првих пар редака читања осјети се дух и језик Херцеговине”, рекао је професор Тепавчевић, који се захвалио аутору што је и на овај начин кроз роман наш дух и традицију забиљежио за будуће генерације.

Током вечери, публика је могла да чује и неке од одломака романа, а потом се обратио и сам аутор.

“Потрудио сам се да напишем једну књигу о Херцеговини и Херцеговцима, о бројним егзилима који су настајали, о бројним ратовима које сам чак и побројао, од 1620. године па даље. А да бих покрио цијелу Херцеговину, поготово моје Гацко, ја сам главног јунака ставио у Казанце, а његовог друга у Добреља. Ово је прича о пријатељству, издајству, о љубави, а највише је прича о Херцеговини”, рекао је аутор, истичући да је његова жеља била да роман представи у свом родном мјесту.

Драган Тепавчевић, аутор књиге “Зна ли ко енглески”, добитник је овогодишње Књижевне награде за најбољи необјављени роман “Златна сова”. 

Након промоције у Гацку, роман је представљен и публици у Центру за културу и информисање у Фочи.

Подијелите вијест