У Гацку одржано предавање пољопривредним произвођачима

Представници  Министарстава пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, јуче су у сали СО-е Гацко, одржали састанак на теме „Појашњења у вези обнове регистрације пољопривредних газдинстава и уписа у регистар“ и „Примјена новог Правилника о разврставању породичних пољопривредних газдинстава на комерцијална и некомерцијална“.

Боривоје Миливојевић, из Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди Подручне јединице Требиње, присутним пољопривредницима објаснио је која су њихова права али и обавезе, када су у питању ова два типа газдинстава. Наиме, процес обнове пољопривредних газдинстава који је почео 01. новембра 2013. године, донио је многе нејасноће пољопривредним произвођачима, на пољу разврставања газдинстава на комерцијална и некомерцијална.

Комерцијално газдинство је оно које производи искључиво за тржиште, а 164 газдинстава као таквих је регистровано у канцеларији АПИФ-а у нашој општини.

Према његовим ријечима, ово је први пут ове године да произвођачи који користе средства подстицаја из аграрног буџета, имају и одређене обавезе. Миливојевић је објаснио да ће комерцијална газдинства убудуће плаћати 30% од просјечне бруто плате у РС, односно 122 КМ (48,00 КМ за здравствено осигурање и 74,00 КМ за ПИО), док ће некомерцијална газдинства плаћати само доприносе за здравствено осигурање. Изузетак чине пензионери преко 65 година страости, који неће плаћати доприносе за ПИО, али према овом Правилнику, и они су дужни да плаћају доприносе за здравствено осигурање.

На основу нове регистрације пољопривредних газдинстава, Министарство пољопривреде и локална заједница ће моћи лаше креирати аграрну политику за наредну годину. Такође, наредних година умјесто постојећег Правилника, на снази ће бити Закон о подстицајима, који ће важити на дужи временски период.