У Гацку одржано поетско-сценско вече у част Пера Слијепчевића

У сарадњи СШЦ “Перо Слијепчевић” и ЈУ “Културно-спортски центар” Гацко, синоћ је у сали Дома културе одржано поетско-сценско вече, посвећено великану српске просвјете и културе, Перу Слијепчевићу.

Повод вечери је била педесетогодишњица од његове смрти, који је, по многима, као наставник и научник, али и критичар и есејиста, био многострано обдарен културом и честитошћу. Стазама Пера Слијепчевића, како је и сама вече носила назив, корачали су истакнути ученици истоименог средњошколског центра у Гацку. Кроз вјешто одабране композиције, уз пратњу флауте, гитаре, виолине, говорећи текстове његових дјела и посјећајући нас да је наше горе лист, ученици су нам представили стазу успјеха овог историчара, који ће бити вриједан путоказ онима који су жељни знања.

По завршетку вечери, посјетиоци су имали прилику да погледају радове ученика из области машинства, примијењене умјетсности, сликарства.

Перо Слијепчевић рођен је 12. јуна 1888. године у Самобору код Гацка.  По завршетку српске гимназије у Мостару 1908. године, студира германистику и филозофију у Бечу, Женеви и Фрибургу, и већ тада почиње да се истиче књижевним и јавним радом. Као шеф Катедре за њемачки језик и књижевност, умро је 1964. године. Поред бројних чланака о српским књижевницима, објавио је и импозантан број радова о страним ауторима, прије свега о Гетеу и Томасу Ману. Слијепчевићев најзначајнији рад из области германистике је књига „Шилер у Југославији“ из 1937, и данас незаобилазно дјело о рецепцији страних писаца у српској књижевности.

Подијелите вијест