У Гацку одржан састанак Ватрогасног савеза РС за регију Херцеговине

Прије почетка пожарне сезоне, Управни одбор Вартогасног савеза Републике Српске данас је у Гацку одржао регионални састанак са представницима Ватрогасних јединица за подручје Херцеговине, као једног од приоритетних подручја по питању заштите од пожара у предстојећој сезони. На састанку су сумиране активности које су предузеле ватрогасне јединице са подручја читаве Херцеговине, са освртом на план активности у припреми и спровођењу мјера заштите од шумских и пожара на отвореном, које је усвојила Влада Републике Српске.

Предсједник Управног одбора Ватрогасног савеза РС, Миле Спасојевић, каже да је већина јединица испоштовала и одрадила припремне радње које су прописане планом активности.

„Један дио јединица завршава и план који се односи на опремљеност и обученост ватрогасаца да ватрогасно возило доведе у исправно стање и опрему са којом гасе пожаре, да обезбиједе пропагандни материјал и обавијесте грађане о опасности избијања пожара, као и о поступку у случају настанка пожара. Закључили смо да је показало добре резултате да се поставе осматрачна мјеста како би се што раније открио и дојавио пожар на неприступачним и напуштеним теренима,  како би се брже и ефикасније пожар угасио“, каже Спасојевић.

Када је у питању општина Гацко, командир јединице Небојша Авдаловић, истакао је да Пројектом о набавци опреме, којим је обухваћена 21 ватрогасна јединица и свих седам са подручја Херцеговине, за Ватрогасну јединицу Гацко планиран износ од 230 хиљада марака, уз набавку једне ватрогасне цистерне са 6 хиљада литара воде. План набавке опреме ће бити оперативан након добијања сагласност од Владе РС, како би ватрогасне јединице могле да поступе по плану и уђу у поступак јавних набавки.

Данашњем састанку су присуствовале све старјешине ВЈ Херцеговине, припадници Шума РС и представници центра за Газдовање кршом из Требиња.

Подијелите вијест