У Гацку обиљежен Дан ратних војних инвалида

У Гацку је данас, у организацији Борачке организације Гацко и Одбора ратних војних инвалида (РВИ), обиљежен Дан ратних војних инвалида. Тим поводом, представници Општине Гацко и Борачке организације Гацко посјетили су Спомен собу и положили цвијеће на спомен обиљежје „Круна гатачким јунацима“.

Начелник општине Гацко, др Огњен Милинковић, истакао је да је 10. септембар дан када треба да се сјећамо оних који су дијелове свог тијела уградили у темеље Републике Српске.

„Борци и инвалиди отаџбинског рата су категорија која треба да буде од посебног поштовања. Они су најзаслужнији што ми овде имамо мир и слободно говоримо српским језиком и пишемо ћирилицом. Ја сам ту увијек за њих и у својој свијести имам шта су дали за нас и за стварање Републике Српске. Ми данас живимо овјде захваљујући њима“, рекао је Милинковић.

Слободан Илић, предсједник Kоординационог одбора Борачке организације за регију Источне Херцеговине, нагласио је да ови датуми треба посебно да се обиљежавају, јер ратни војни инвалиди носе велики терет и велику заслугу у стварању Републике Српске.

Према ријечима Илића, у Гацку има око 250 ратних војних инвалида и њихов положај је значајно бољи у односу на регију и Републику Српску, а сви инвалиди су запослени.

„Што се тиче положаја борачке популације у друштву нисмо задовољни, али опет инвалиди примају одређене инвалиднине у зависности од процента инвалидности. Нажалост, били смо свједоци да су многима од њих ускраћена права, вршене су  ревизије и умањене пензије на увредљиве вриједности, па су се неки од њих и одрекли инвалиднина“, истакао је Илић.

Представници Борачке организације Гацко и ове године посјетили су породице ратних војних инвалида и разговарали о њиховим проблемима и потребама јер, како кажу, ради се о популацији која никада не смије бити запостављена.

Подијелите вијест