У Автовцу прослављен Свети Василије Тврдошки и Острошки

Уз присуство великог броја вјерника, данас је у Автовачком храму прослављен дан Светог Василија Тврдошког и Острошког, слава тамошњег истоименог храма. Свету архијерејску литургију служио је игуман Василије Копитић из манастира Звала уз саслужење свештеника Миодрага Вртикапе, Велимира Ковача и ђакона Јакше Окиљевића.

Након светог чина причешћа, ломљење славског колача извршено је у храму, док је културно-умјетнички дио програма изостао због неповољних временских услова.

Пригодном здравицом, све присутне поздравио је прeдсједник црквеног одбора у Автовцу, Алекса Зеленовић.

Парох автовачке парохије, свештеник Миодраг Вртикапа, без обзира на временске неприлике, задовољан је одзивом народа. „Данас је велики дан за нашу парохију, дан који прослављамо у радости. Као и претходних година, вјерници из сусједних села окупили су се овдје у Автовцу да се причесте, што представља велику радост и благослов за ово село“, истакао је свештеник Вртикапа.

Када су у питању планирани радови на уређењу околине храма, отац Вртикапа је истакао да су по благослову Владике ЗХиП, и уз помоћ вјерног народа, Општине Гацко, РиТЕ и многих приватних предузећа, прикупљена средства за куповину земљишта поред храма, те да ће се ускоро кренути са радовима.

Након свечаних обреда, прослава овог светог дана настављена је традиционалном трпезом љубави.

Подијелите вијест