У Автовцу обиљежена слава храма Светог Василија Тврдошког и Острошког

У Автовцу надомак Гацка, јуче је прослављена слава храма Светог Василија Тврдошког и Острошког.

Свету литургију служио је парох Друге гатачке парохије, Александар Гајић, уз саслужење пароха Друге невесињске парохије, Славка Лаловића, надлежног пароха автовачког, Миодрага Вртикапе, те ђакона Јакше Окиљевића и Александра Црногорца.

„Када се одредимо као дјеца Светога Саве и Светога Василија, наш ток животне ријеке има смисао, наш пут има смисао и службу, као и ово сабрање“, вјерницима се током Свете литургије обратио свештеник Гајић, честитајући празник.

Након чина Светог причешћа, уприличена је свечана литија, а потом и ломљење славског колача у порти храма, у присуству вјерника, мјештана, те представника локалне власти и привредног живота општине.

Мјештане Автовца и све вјернике који су присуствовали свечаности, пригодном здравицом поздравио је и свештеник невесињски, Славко Лаловић. Изразио је задовољство чињеницом да је храм додатно уређен набавком нових звона, те да је примијетна брига мјештана о овој богомољи.

„Ово је прави херцеговачки храм који је посвећен Светом Василију који је родом из Херцеговине, а овај Свети храм 1907. године осветио је још један Херцеговац, Свети Петар Зимоњић. Тиме је наша обавеза већа, да овдје долазимо и храм украшавамо. Одушевљен сам колико је посла урађено. Види се да мјештани брину о овом Светом храму и хвала Богу да је то тако“, истакао је Лаловић.

Честитајући празник, ријечима традиционалне здравице вјерном народу обратио се и начелник општине Гацко, др Огњен Милинковић.

„Драга браћо и сестре, данас смо се окупили у име Господа Бога да прославимо Светог Василија Острошког, да му се помолимо, а да се он пред самим Богом помоли за све нас, за напредак у Херцеговини, за свеколико српство и православље“, рекао је Милинковић.

Струнама гусала присутне су поздравили гуслари Никола Бошковић, Момир – Моша Авдаловић и Божидар Шупић.

Због епидемиолошке ситуације, културно – умјетнички дио програма ове године је изостао, а свечаност је настављена уз скромно послужење у порти храма.

Подијелите вијест