Свечаном академијом отворен 19. Научни скуп историчара

У Дому културе у Гацку, свечаном академијом и додјелом награде „Владимир Ћоровић“, синоћ је отворен 19. Научни скуп историчара, који је и ове године окупио еминентна имена српске историографије.

Према оцјени жирија, славодобитник овогодишње награде је академик проф. др Зоран Лакић, редовни члан Црногорске академије наука и умјетности, коме је током вечери уручена награда за животно дјело.

Да је Гацко од синоћ постало центар историје као науке, поручио је домаћин ових сусрета, предсједник СПКД „Просвјета“, Радомир Вучковић, поздрављајући учеснике али и оне који су и ове године дали несебичну подршку организовању скупа.

Научни скуп историчара отворио је начелник општине Гацко, Милан Радмиловић.

„Гачани су били предводници Српског народа у многим ратовима, вијековима, бунама али и у многим перима. С тога, можда и има неке правде да се ови сусрети одржавају баш у Гацку“, рекао је Радмиловић, који је свим учесницима пожелио успјешан рад на овогодишњим сусретима.

Свечаној академији претходило је отварање изложбе слика са Десетог сазива Ликовне колоније „Гацко-Клиње“ 2017. Културно-умјетнички програм је употпунио свечано вече, па је тако све пристутне поздравио Хор „Св. Новомученик Станко“ из Никшића, ученице СШЦ „Перо Слијепчевић“ из Гацка, Свјетлана и Соња Бабић као и народи гуслар Момир Авдаловић.

И ове године, сусрети су окупили бројна имена познатих историографа из Р. Српске, Србије, Црне Горе, а на задовољство организатора, учешће су имали и историчари из Бугарске, Румуније, Русије, те историчари из Аустрије.

Јутрос су учесниси Научног скупа у друштву домаћина и представника Борачке организације Гацко, посјетили Спомен-собу борцима отаџбинског рата у Гацку, након чега је услиједила пријеподневна сесија на којој ће историчари изложити своје реферате на тему „Историја српске државности“. Током дана, у плану је и посјета ученицима и професорима СШЦ „Перо Слијепчевић“. За сутра је планиран историјски час и промоција Просвјетиних издања у Парохијском дому у Данићима, као и историјски час код цркве на Дражљеву.

Ћоровићеви сусрети ове године трају до недеље, 24. септембра. Након рада у Гацку, учесници скупа вечерас одлазе и у Билећу, гдје ће се на свечаној академији додијелити награда „Светозар Ћоровић“.

Подсјећамо, манифестација „Ћоровићеви сусрети“ одржавају се у организацији СПКД „Просвјета“ у Гацку и Билећи, под покровитељством Општина Гацко и Билећа, Министарства науке и технологије РС и Министарства цивилних послова БиХ.