Свечаном академијом обиљежена стогодишњица од завршетка Великог рата

Свечаном академијом у гатачком Дому културе синоћ је обиљежена стогодишњица од завршетка Великог рата, у организацији СПКД “Просвјета” Гацко.

Хор Музиче школе “Свети Роман Мелод” академију је отворио пјесмом “Тамо далеко”, химном васкрсле српске војске на Крфу, чији је аутор Ђорђе Маринковић.

Пригодну бесједу и историјски час, одржао је професор историје у СШЦ “Перо Слијепчевић” Гацко, Драгомир Лажетић.

“Угледајући се на свијетле узоре, поштујући слободарске традиције свога народа и схватајући одбрану отаџбине својом светом дужношћу и обавезом, нећемо дозволити да трагови наше славне историје буду покривени прашином, а памћење и сјећање је најљепши и трајан споменик дјелу и жртвама нашег народа у Великом рату”, рекао је Лажетић. 

Лажетић је током свог обраћања хронолошки навео неке од догађаја у Европи и свијету. 

“Године Првог свјетског рата историјски велике године Србије, када је својим побједама стекла свјетску славу, а то су године највећег страдања Српског народа и војске доведеног до питања опстанка. Неки политички хегемони од Српског народа траже да заборави своју историју, основне националне вриједности, своју културу, вјеру, да се трајно одрекне националних интереса и циљева, да постане покоран народ без корјена, који се ломата по балканским врлетима. Па тако обиљежавајући стогодишњицу од завршетка Великог рата заборављају да је наш Српски народ у улози Давида непоколебљиво стајао испред Голијата, у име хуманизма и одбране универзалне вриједности људског рода”, истакао је професор Лажетић.

У сали Дома културе, синоћ је била истакнута застава Српског народа, коју је са Солунског фронта у Требиње донио ратник Саво Вуковић. О њеној слави синоћ је говорио Савов унук – Вујадин Вуковић, предсједник Удружења потомака и поштовалаца у ратовима од 1912 – 1918. године. Према његовим ријечима, ова застава је прошле године рестауирана у Београду и од тада се налази као стална поставка музеја у Требињу.

“Игром случаја након сто година ова застава је засијала својим пуним сјајем, и даје надахнуће новим генерацијама како треба бити прожет идејом за српство и слободу”, рекао је Вуковић.

У вечери сјећања на најзначајнији перод наше историје, ученици основне и средње школе из Гацка, Драгана Бабић, Катарина Буха и Уна Вуковић, рецитовали су пјесме “Отаџбина”, “Плава Гробница” и “Пркосна песма”. Ученица Анђела Прстојевић говорила је одломак из књиге “1915 – Трагедија једног народа”, док је пјесму о Гаврили Принципу, коју је написао подпредсједник Просвјете у Гацку, Јован Делић, говорила професор Српског језика, Анђелина Никчевић. О војводи Радомиру Путнику уз гусле је пјевао средњошколац, Милош Лучић.

Први свјетски рат или Велики рат од 1914 – 1918, по размјерама, уништавајућим резултатима људи, материјалних добара, масовној употреби милионских армија и ратне технике, по губицима превазишао је све дотадашње ратове, па се и назвао Велики рат. Главне ратне операције су вођене у Србији, Црној Гори, Русији, Француској, Белгији, Пољској, Румунији, Грчкој. Трајао је 4 године и три и по мјесеца. Број зараћених држава 36, а рат се водио на територији 14 држава, број мобилисаних војника 70 милиона, број погунулих 10 милиона, 21 милион рањених, а ратних војних инвалида 3,5 милиона.

Поред представника Просвјете, академији су присуствовали представници локалне власти, ученици основне и средње школе, професори, као и сви заинтересовани грађани.

Подијелите вијест