Свечано прослављена слава општине Гацко и храма Свете Тројице – Тројичиндан (ФОТО)

Силазак Светог духа на апостоле – Тројичиндан, данас су свечано прославили општина Гацко и Саборни храм Свете Тројице.

Светом литургијом началствовао је игуман манастира Житомислић архимандрит Данило (Павловић), као изасланик епископа Захумско- херцеговачког г. Димитрија, уз саслужење игумана манастира Завале јеромонаха Василија, јеромонаха Павла из манастира Св. Петра Зимоњића у Данићима, свештеника Данила Бора из Билеће и братства саборног храма у Гацку.

Након литургије и причешћа, услиједила је свечана славска литија кроз град и ломљење славског колача у порти старог храма.

Славским свечаностима, поред свештенства и монаштва, присуствовале су бројне званице из привредног, политичког и културног живота општине, гости из сусједних општина, али и Црне Горе и Русије.

Бесједећи окупљеном народу, у име домаћина, ријечи добродошлице упутио је свештеник Велимир Ковач.

Начелник општине Гацко, др Огњен Милинковић пожелио је да се још дуго година, под благословом Свете Тројице, окупљамо у заједници и саборности.

„Нека нас Света Тројица обасја радошћу, напретком и сваким другим благословом. У миру да се сабирамо и састајемо у временима која долазе, и да свако у свој дом понесе благослов овог мјеста и ове славе. Само саборно можемо да опстанемо, постојимо и побјеђујемо и као што би наш велики Патријарх Павле рекао, будемо људи“, поручио је Милинковић.

Гост на слави града био и потпредсједник Владе Црне Горе, Владимир Јоковић, који је, како је рекао, велики поштовалац Херцеговине и Херцеговаца.

„Част и задовољство ми је да искажем поштовање према јуначкој и братској Херцеговини. Идући из Пиве питао сам се шта је то што нас раздваја. У овом тренутку Црна Гора и Херцеговина изгледају раздвојене, али ја вјерујем да ће се границе помаћи“, истакао је Јоковић.

Предсједник општине Никшић, Марко Ковачевић, честитајући славу, рекао је да и данас, као и у прошлим временима, морамо бити подршка једни другима.

„Ми смо деведесетих година били неко залеђе које вам је пружало сигурност и снагу, а данас у овом времену које је по много чему тешко за Црну Гору осјећамо сигурност када знамо да сте ви ти који нама чувате леђа“, рекао је Ковачевић и додао да треба да будемо подршка једни другима у свим ситуацијама које вријеме доноси.

Данашњи празник био је прилика и да се награде истакнути појединци, који служе на понос и корист нашем народу и нашој општини. Постхумно је награђен и човјек који је у најтежим временима био уз српски народ Гацка и Херцеговине и чинио све за наш опстанак на овим просторима.

Oпштинско признање Повеља општине Гацко – „Васиљ Грђић“ додијељена је постхумно Светозару Црногорцу, за допринос у очувању традиционалних вриједности из Гацка и Херцеговине у Србији.

За успјешно дугогодишње васпитање и образовање ученика средње школе, Повељу је добио и професор историје, Драгомир Лажетић.

Општинско признање Плакета Свете Тројице додијељена је Лазару Супићу, доктору електротехнике и дипломираном теологу, за изузетан академски успјех и заслуге из области развоја науке.

Плакете су добили и Мирослав Вуковић, за изузетну хуманост у добровољном давању крви и Миланка Окиљевић, професорица машинске групе предмета у СШЦ „Перо Слијепчевић“ Гацко, за успјешан дугогодишњи рад у просвјети.

Награђене су и ученице генерације Основне и Средње школе Наташа Копривица и Наташа Марковић.

У пригодном  културно – умјетничком програму учествовали су хор Света Јелена Анжујска, културно – умјетничка друштва „Зеленгора“ и „Сава Владиславић“ из Гацка, гуслари Никола Бошковић и Миjаjло Елез, a забаву за најмлађе приредио је глумац Велибор Ђорђић.

Tројчинданске свечаности почеле су синоћ  званичним отварањем манифестације „Културно – спортско љето Гацко 2022“.

Подијелите вијест