Свечано отворена изложба радова са 14. Ликовне колоније Гацко – Клиње 2021

Радови умјетника који су у протеклом периоду стварали на локалитету Тјентишта, синоћ су у галерији Дома културе представљени гатачкој публици, а Јавна установа “Културно – спортски центар” Гацко постала је богатија за нова 22 дјела.

14. Ликовна колонија Гацко – Клиње 2021, ове године „упакована“ у ново културно – спортско љето,  угостила је 11 умјетника из Србије, Црне Горе и Републике Српске. Међу њима су нова, али и раније добро позната имена.

Истичући да се нова манифестација приводи крају на најљепши начин, изложбу је отворио начелник општине, др Огњен Милинковић.

„Срећан сам што умјетност у Гацку живи. Ту смо да у идућим временима урадимо много више и боље, ако је то могуће. Хвала умјетницима који су нас својим дјелима окупили најљепшим поводом“, казао је Милинковић.

Директор ЈУ КСЦ, Мира Копривица, изразила је задовољство манифестацијом која је ове године побрала само позитивне критике. Захвалила се начелнику и његовом Кабинету на разумијевању и сарадњи, својим колегама на ангажману, а потом и публици која је по свему судећи препознала квалитет.

Говорећи о умјетности уопште, из угла ученика колоније али и некога које дио установе која већ годинама успјешно организује ову манифестацију, госте је поздравила и Јелена Глоговац Савић. У рецензији која је забиљежена у овогодишњој брошури ликовне колоније, Глоговац Савић је, између осталог, забиљежила да су „ликовне колоније тачке сусрета у стваралаштву у којој су умјетници у отвореној комуникацији са својим колегама, незаштићени од критике.“

Умјетност је дефинисала као „опсервацију времена у коме живимо, прецизни инструмент који мјери количину љепоте која је још остала на располагању човјечанству. Чак и када се бави тешким мотивима, умјетност истјера љепоту емоције на површину“, забиљежила је Глоговац Савић.

Овогодишња колонија је другачија и по техници и по поетици, казала је академски графичар Тања Пикула, која је направила селекцију овогодишњег сазива. Подсјетила је на нова имена која су први пут учесници колоније у Гацку.

„Поред добро познатог Драгана Бартуле из Лознице, Миша Вемића из Никшића, Павла Ристичевића, наше Снежане Домазет, Драгана Батинића, Дражена Милића и осталих, ове године са нама су се дружили и стварали млади експресивни сликар Александар Станојевић, те Хана Мирков и Јана Фаркаш изТивта. Заступљени су акрил на платну, уље на платну, цртежи, акварел, скулптуре. Имамо све, од бајковитих мотива, пејзажа до апстракције“, рекла је Пикула, додајући да је ЈУ КСЦ богата за нова дјела, а они за нова пријатељства.

Подсјећамо, изложба радова умјетника уприличена је у оквиру манифестације „Културно – спортско љето Гацко 2021“, која се прославом празника Преображења у Автовцу свечано затвара данас.

Подијелите вијест