Сутра тотално помрачење Сунца

Још неколико дана дијели нас од прољећне равнодневице и почетка прољећа, али ове године почетак прољећа биће праћен са неколико занимљивих астрономских појава.

Овогодишња прољећна  равнодневница наступиће у петак, 20. марта. Истог дана имаћемо прилике да посматрамо помрачење Сунца, а те вечери појавиће се и, у јавности познати “супермјесец“.

Помрачење ће почети у 08:41 часова, када ће полусјенка Мјесеца први пут додирнути површину наше планете. Сјенка Мјесеца ће стићи до површине Земље у 10:09 часова и тада ће се први пут видети тотално помрачење Сунца. Максимум помрачења наступиће у 10:45 часова, када ће, у зони тоталног помрачења Мјесец потпуно прекрити нашу звијезду. Тотално помрачење трајаће најдуже два минута и 47 секунди, и видјеће се са Фарских острва. Последњи дио наше планете изаћиће из сјенке Месеца у 11:22 часова, а из полусјенке 12:50 часова , када ће помрачење завршити.

У нашим крајевима дјелимично помрачење Сунца почеће у 09:40 часова, и трајаће до 11:58 часова. Максимум помрачења наступиће у 10:48 часова. У тренутку максимума Мјесечева сенка прекриваће 45.7% диска Сунца.

(svetnauke.org)