Стручно-оперативни тим за Ковид-19: Донесени нови закључци

Данас у 8 часова, у кабинету начелника општине, одржанa је сједницa Стручно-оперативног тима за Ковид-19.

Епидемиолошка ситуација у Гацку опет је забрињавајућа. Расте број заражених, тестираних и лица која су под температуром.  

Данас није било тестирања. За 15 раније тестираних лица, стигао је резултат и код 11 особа је потврђенио присуство коронавируса. На болничком лијечењу налази се 12 пацијената. Под здравственим надзором тренутно се налази 60 особа, потврдила је директор Дома здравља „Проф. др Саво Бумбић“, Невена Миљковић Мандић и захвалила се предузећу РиТЕ Гацко на донацији Дому здравља у виду 75 литара дезинфекционих средстава и двије пумпе за дезинфекцију просторија.

На данашњој сједници донесени су следећи Закључци:

  1. Поступа се, у цјелости, према закључцима Републичког штаба за ванредне ситуације, без увођења рестриктивнијих мјера.
  2. Обезбијеђен је континуиран рад инспекцијских органа на поштовању мјера гдје се свакодневно доствљају извјештаји према Министарству управе и локалне самоуправе РС и Инспекторату РС.
  3. Тренутна епидемиолошка ситуација по извјештају Дома здравља је сљедећа: У посљедњих 8 дана 40 особа је позитивно, умрле су двије особе, а на болничком лијечењу је 12 пацијената.
  4. Забрањује се послуживање пића и јела у Парохијском дому, што важи и за сјутри дан сахране приликом изласка на гробље, а исто важи и за парастосе (само вјерски дио обреда). Забрана се односи и за сеоска подручја.

По препоруци Штаба све општинске службе су редуковале број запослених и тамо гдје је било могуће организован је рад од куће, како би се избјегле последице тренутне епидемиолошке ситуације.

Штаб за ванредне ситуације, сагледавајући тренутну епидемиолошку ситуацију у нашој општини, Републици Српској и окружењу, апелује на све грађане да буду дисциплиновани и понашају се у складу са прописаним мјерама које према Закључцима Републичког Штаба за  Ванредне Ситуације важе до 18. марта.