СПКД „Просвјета“ Гацко: Пјесничко вече у Пребиловцима

Пребиловце, мјесто највећег српског страдања, јуче су посјетили гатачки пјесници и чланови СПКД „Просвјета“ Гацко. У сарадњи са Црквеном општином Чапљина и Културним центром „Свети краљ Милутин“, организовано је вече поезије и културног дружења, гдје су се представили пјесници из Гацка и Невесиња. Стихове су рецитовали Ђорђе Дабарчић, Сретен Видаковић, Драгутин Драго Паповић, Јован Делић, Милан Никчевић и Анжелика Николина Кучинар, а у музичком дијелу програма представиле су се сестре Бабић.

Овом приликом, библиотеци „Света Стана Арнаут“, предсједник СПКД „Просвјета“ Гацко, Радомир Вучковић, у име начелника општине, Милана Радмиловића, уручио је поклон књиге, а у име Просвјете даровано је око стотињак књига, углавном Просвјетиних издања, која ће послужити онима који се желе ближе упознати са српском културом и историјом.

„Уклопили смо се у пребиловачко љето културних дешавања и представили пјеснике Гацка и Невесиња. Говорили смо о раду и издаваштву Просвјете из Гацка и представили између осталог часопис за књижевност и културу „Нова зора“, као и Просвјетин „Календар“. Упознали смо публику са активностима које организујемо, првенствено мислећи на Ћоровићеве сусрете и Научни скуп историчара. Велика нам је част што смо наш рад представили Пребиловцима и надам се да ћемо имати још оваквих дружења“, рекао је Вучковић.

Библиотека „Света Стана Арнаут“, носи име по учитељици Стани која је доживјела судбину осталих мјештана Пребиловаца током Другог свјетског рата. Основана је на иницијативу студената књижевности са Универзитета у Београду и Српске православне општине Чапљина. Броји око 3 хиљаде књига разних жанрова, а донације континуирано стижу како би се обогатио библиотешки фонд.

Отац Марко Гојачић, парох парохије чапљинске, каже да је обновом храма Христовог васкрсења учињен битан корак за повратак становништва у Пребилоце. Вјерује у одржив повратак у ово село које је раније доста страдало, а које уз добробит добрих људи може још више да оживи. „Тренутно у Пребиловцима живи око 65 становника. Прошле године се вратила једна породица из Гацка, још једна породица треба да се врати, а у току је обнова три куће“, истиче отац Марко и са радошћу очекује да се број повратничких породица у овом селу повећа.

Подијелите вијест