СПКД „Просвјета“ Гацко на сајму књига у Београду

На 58. Међународном сајму књига у Београду, одржаном од 20. до 27. oктобра, СПКД „Просвјета“ Гацко, ОО Гацко, имала је активног учешћа. Ове године имали су изложбени штанд у хали 1 Београдског сајма. На штанду су била изложена издања књига нашег одбора Просвјете, главног одбора СПКД „Просвјета“  и ИП „Филишп Вишњић“ из Београда.

У салама за прмоцију, организовали су представљање Просвјетиних издања: „Између српства и југословенства“ Драга Мастиловића, „Крст на стамболској калдрми“ Ђорђа Дабарчића, Зборник радова са 14. Ћоровићевих сусрета – Научни скуп историчара, Нове зоре, Календара за 2013. годину, збирке пјесама „Земља Херцегова“ Драгутина Драга Паповића, „Деминизација Срба“ Емила Влајкија и збирка пјесама „Запиши то Рајко“ Рајка Петрова Нога. Збирка пјесама „Земља Херцегова“ доспјела  је на Просвјетин штанд на сајму, као и збирка пјесама „Орлови и гробови“ младог пјесника, Рада Црногорца.

„Промоције су потекле уз велики интерес публике и медија, и свих присутних на сајму. На штанду Републике Српске такође смо имали представљање Просвјетиних издања, гдје су се опет појавила и нека издања „Просвјете“ Гацко – „Календар“, „Нова Зора“, „Између српства и југословенства“, као и издања главног одбора СПКД „Просвјета“, а прије свега књиге Просвјетиног кола – „Заборављени књижевници“ Горана Максимовића, „У одбрану српске ћирилице“ Милоша Ковачевића и „Сан и јава“ Ранка Рисојевића“. Штанд СПКД „Просвјета“ Гацко и ИП „Филип Вишњић“ посјетили су највиши представници Републике Српске, израелски амбасадор као и предсједник главног Одбора СПКД „Просвјета“, Слободан Савић“, истакао је предсједник СПКД „Просвјета“ Гацко, проф. Радомир Вучковић.

Током сајма, у Дому војске Србије, одржан је и Савјет Ћоровићевих сусрета, којим је предсједавао академик проф. др  Војислав Максимовић. На дневном реду је била анализа 15. Ћоровићевих сусрета и припреме за 16. сусрете наредне године. Тема наредних, 16.  сусрета биће „Први свјетски рат у Босни и Херцеговини“.

Промоција романа „Крст на стамболској калдрми”

СПКД Просвјета Мостар, вечерас организује промоцију романа „Крст на стамболској калдрми“ и седам збирки пjесама професора Ђорђа Дабарчића из Гацка. Промоција ће се одржати у Владичанском двору у Мостару, са почетком у 19:00 сати.