Скромно и достојанствено прослављен Тројичиндан – Крсна слава општине Гацко и Саборног храма

Празнично и радосно, у нешто дугачијим околностима, данас је прослављен Тројичиндан – Крсна слава општине Гацко и Саборног храма Свете Тројице. Свечаност је почела Светом литургијом, коју је у старој цркви служио игуман манастира Завала, јеромонах Василије Копитић и старјешина храма Свете Тројице, Велимир Ковач, уз саслужење свештенства Епархије ЗХиП.

„Нека је на здравље и на спасење данашњи дан, да нам Господ подари да увијек  живимо кроз врлине и свете тајне, да се непрестано радујемо, а радоваћемо се ако Духа Светога будемо обнављали и додавали у своју душу коју нам је Господ послао са небеса“, рекао је јеромонах Василије.

И поред епидемије вируса која још траје, након скоро три мјесеца једној оваквој свечаности и окупљању уопште присуствовао је велики број Гачана. Немањином улицом до новог храма упутила се свечана литија, а потом су представници Општине Гацко и Борачке организације положили цвијеће на спомен обиљежје страдалим борцима Гатачке бригаде.

Након ломљења славског колача, здравицом је све поздравио замјеник начелника општине Гацко, Радоица Антуновић.

„Данас, и иначе ових дана, можда имамо неку опомену и позив да се промијенимо, да будемо сабрани, солидарни, да се вратимо породици и својим ближњима. У нади да ћемо промијенити неке своје навике и дјела, и да ћемо макар дио онога материјалног замијенити духовним, сигуран сам да нам долазе нека боља времена”, рекао је Антуновић упућујући свима срдачне честитке.

Културно – умјетнички програм ове године је изостао, а у порти храма Општина је припремила скромно послужење. Највећа општинска признања која се већ годинама најбољима додјељују на данашњи дан, у кабинету начелника општине биће уручена у наредним данима.