Савић: “Борачка организација да буде издвојена као организација од посебног интереса за Републику Српску”

На конструктивном састанку Координационог одбора регије Борачке организације источне Херцеговине, јуче су у Гацку у сали Скупштине општине Гацко изнесени ставови али и закључци, како и на који начин унаприједити и побољшати статус бораца, који су заслужни за оно најсветије, а то је слобода на овим нашим просторима.

Александар Савић, предсједник Предсједништва Скупштине Борачке организације Републике Српске, нагласио је да му је задовољство што је боравио у срцу Херцеговине, гдје су разговарали о важним темама, те како и на који начин за степеницу више подићи статус бораца.

“Увијек је лијепо било бити у Гацку, односно у цијелој Херцеговине, такав случај је и данас. Херцеговина је била понос Војске Републике Српске, односно борци херцеговачких бригада били су понос и они су дали велики допринос за слободу Српског народа, не само Херцеговине него читаве Републике Српске. Гацко је мало мјесто великог срца. Једноставно, данас смо могли видјети да борци траже оно што им припада али то не траже на један револуционаран начин, него врло културно”, казао је на почетку разговора Савић.

Сва она права која су речена на јучерашњем састанку, су и оправдана, и она су нешто што траже и остали борци у Републици Српској.

“Мислим да би требали да искључимо борце из социјалне категорије, они не треба да буду социјална категорија, него категорија људи о којима брине друштво, које ће доносити одлуке на релевантним мјестима, које ће ићи у прилог борачкој популацији, а не да то траже на овим или неким другим састанцима. Ови састанци би требало да послуже нама како и гдје да прославио одређени датум, неке битке и борбе за слободу нашег народа, јер иза њих је подухват који се зове Република Српска”, јасан је Савић.

Јуче је разматран је и приједлог дневног реда 11. сједнице предсједништва Скупштине БОРС-а, која ће се одржати у сриједу. Како је истакао, неопходне су одређене измјене и допуне Статута, а статутарна питању су оно око чега ће се највише разговарати.

“Можемо само да говоримо о приједлогу. Мало више ћемо говорити када ово буде усвојено и када тачке које су на дневном реду буду усвојене. То ће свакако бити статутарна питања која су побудила највећа интересовања. Данас смо одлучили да Предсједништво пошаље свим градским и општинским борачким организацијама Статут, да би у року од 30 дана га разматрали и са својим приједлозима послали Предсједништву како би могло бити дато на усвајање на првој наредној Скупштини”, додао је Савић.

Порука са састанка је јасна. Положај борачке популације није на оном нивоу на ком би требао бити. Дати су одређени приједлози како би се ишло ка унапређењу и побољшању. Између осталог, најважније је свакако да се усвоји Меморандум који је написан, а у којем су направљена одређена поглавља која дефинишу и побољшавају статус борачке популације. Прва тачка, поручује Савић, да Борачка организација буде издвојена као организација од посебног интереса за Републику Српску.

Подијелите вијест