Са смијехом кроз српски језик

“Духовност народа је језик. Језик и народ су судбински повезани – нити има језика без народа, нити народа без језика. Заједно настају и нестају”, рекао је познати српски лингвиста, Милорад Телебак, представљајући се гатачкој публици језичком комедијом, “Са смијехом кроз српски језик”.

Током свог гостовања у Гацку, Телебак је о језику говорио на другачији начин, али свима разумљив. Кроз шаљиве, али и истините примјере лоше употребе језика, напомињао је да је језик примарно благо и опште добро, које треба чувати и унапређивати.

Већ више од 20 година, овај лингвиста се бори за чистоту, правилност и љепоту језика, што је на крају и резултирало актуелним признањем које је добио од  Матице српске за допринос његовању српске језичке културе. То је постигао јер, како каже, о језику говори на један популаран начин, свима разумљив, занимљив и духовит, а да се не изгуби оно што је основа говора и писања.

Као главни кривци лоше језичке културе, како каже Телебак, заслужни су школе, медији и остали говорници језика. Он опомиње да се граматика и правопис, без којих нема писмености, слабо уче у школама које су дужне да ученике прво науче стандардном језику. “Нико се не рађа са матерњим језиком као стандардним. Стандардни језик је изнад сваког дијалекта”, каже Телебак.

Након предавања, посјетиоци су могли купити неке од понуђених књига овога лингвисте, у издаваштву „Прометеја“ из Новог Сада. „Како се каже“, „Правоговор“ , „Шта се крије иза етимологије“, само су неки од језичких приручника, чија је намјена подизање језичке културе оних којима је до језика стало. Организатор предавања било је СПКД „Просвјета“ Гацко, а покровитељ Општина Гацко, РиТЕ Гацко и предузеће „Антикорозија“ Гацко.