Републички штаб за ванредне ситуације: Обавезне маске и на отвореном, забрана окупљања више од 10 особa

Републички штаб за ванредне ситуације одржао је у Бањалуци 59. сједницу, којом је предсједавао командант Штаба Радован Вишковић.

На сједници, Штаб је разматрао Информацију о епидемиолошкој ситуацији у Републици Српској, те донио Закључак којим се до 16.11.2020. године забрањују:

Сва јавна окупљања у групама већим од 50 лица, музика уживо у угоститељским објектима за смјештај, исхрану и пиће, те сва приватна окупљања у групама већим од 10 лица (свадбе, крштења, рођендани, прославе и други породични скупови сличне природе).

Обавезују се грађани да на отвореном и у затвореном простору носе заштитну маску (прекривена уста, нос и брада) и придржавају се заштитне мјере физичког растојања од два метра.

Такође, у затвореним просторијама да се, поред ношења заштитне маске и одржавања физичког растојања од два метра, придржавају упутстава Института за јавно здравство Републике Српске за боравак у затвореном простору, у зависности од дјелатности која се обавља.

Од обавезе ношења заштитне маске су изузета: дјеца млађа од седам година живота, лица са посебним потребама која не могу скинути маску без помоћи других, лица које обављају физичку спортску и рекреативну активност у оквиру спортских објеката.

Непоштовање мјера претходно наведених забрана санкционисаће се у складу са Законом о јавном раду и миру и Законом о заштити становништва од заразних болести.

Обавезују се правна лица, предузетници и физичка лица који у директном контакту пружају услуге грађанима да услуге пружају заштићени маском, обавезно спроводе мјере дезинфекције, обезбиједе маску грађанима који користе њихове услуге, а немају их и придржавају се упутстава Института за јавно здравство Републике Српске за организовање рада у зависности од дјелатности коју обављају.

Закључком Штаба ограничава се радно вријеме угоститељским објектима за исхрану и пиће од 06:00 до 24:00 часа, до 16.11.2020. године.

Пружање угоститељских услуга исхране и пића на начин како је наведено, односи се и на угоститељске објекте за смјештај.

До 16.11.2020. године дозвољавају се такмичарске активности спортских организација и спортиста искључиво без присуства публике, уз поштовање свих епидемиолошких мјера које је прописао ЈЗУ „Институт за јавно здравство Републике Српске“.

Субјекти који обављају регистровану дјелатност дужни су да услове за обављање дјелатности прилагоде мјерама прописаним од стране ЈЗУ „Института за јавно здравство Републике Српске“ за спречавање појаве и ширења COVID-19 болести на радном мјесту.

Субјекти који пружају услуге из области угоститељства, умјетности и забаве (биоскопи, позоришта, музеји и сл.) дужни су организовати свој рад уз примјену прописаних епидемиолошких мјера од стране ЈЗУ „Института за јавно здравство Републике Српске“ са посебном пажњом на ограничење броја лица у објекту у зависности од површине простора и уз обавезно поштовање прописане физичке дистанце и на улазу у објекат поставити обавјештење о укупном броју лица која могу боравити у односу на његову површину.

Субјекти који обављају регистровану дјелатност могу самостално обављати дезинфекцију пословних просторија у складу са упутством ЈЗУ „Институт за јавно здравство Републике Српске“.

Према закључку који је донио Републички штаб, републички органи управе, органи јединица локалне самоуправе и остали субјекти који врше јавна овлашћења дужни су организовати свој рад са грађанима на сљедећи начин: на улазу у службене просторије ограничити број особа које истовремено могу да уђу и бораве у просторијама органа, одржавати растојање у затвореним просторима од најмање два метра, уз благовремено предузимање мјера дезинфекције и појачане хигијене и омогућити рад шалтер сале и матичне службе у јединицама локалне самоуправе уз обезбјеђење физичке провидне баријере на радном мјесту која пружа довољну заштиту запосленом и кориснику.

Правни субјекти као и републички органи управе, органи јединица локалне самоуправе и остали субјекти који врше јавна овлашћења требају организовати рад од куће за раднике за послове за које је то могуће.

Јединице локалне самоуправе дужне су да своје акте усагласе са овим закључком, а у случају погоршане епидемиолошке ситуације на својој територији донесу рестриктивније мјере у односу на мјере утврђене овим закључком и о томе обавијесте Републички штаб за ванредне ситуације.

Надзор над спровођењем овог закључка спроводи Министарство унутрашњих послова, Републичка управа за инспекцијске послове путем надлежних инспектора и инспектора у саставу јединица локалне самоуправе и Комунална полиција.

Наредба о обавезном спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване новим вирусом корона (COVID-19) у здравственим установама и установама социјалне заштите у Републици Српској и Наредба о обавезној контроли лица којима је одређена кућна изолација због новог вируса корона (COVID-19) у Републици Српској се примјењују уз овај закључак.

Овај закључак ступа на снагу даном доношења.

Републички штаб за ванредне ситуације одобрио је донацију личне заштитне опреме и средстава за дезинфекцију јавним здравственим установама у циљу заштите запослених и превенције ширења, сузбијања и отклањања вируса SARS-CoV-2.

Такође, Републички штаб за ванредне ситуације одобрио је и донацију директних антигенских тестова за превенцију, сузбијање и отклањање пандемије вируса „SARS-CoV-2“ и болести COVID-19.

Републички штаб за ванредне ситуације закључком је одобрио набавку 20 контејнера за потребе јавних здравствених установа болница, те задужио Републичку управу цивилне заштите Републике Српске да, у координацији са Министарством здравља и социјалне заштите Републике Српске, спроведу овај закључак.

Подијелите вијест