Разноврсна гастро понуда и домаћи производи на манифестацији “Дани кошуте” у Гацку

Традиционална туристичко – културна манифестација “Дани кошуте”, која промовише старе занате, традиционална јела и пића, ручне радове, сувенире, али и стваралачки дух, данас је по седми пут отворена у Гацку.

Концерт рок групе „Параноид“ синоћ је озваничио почетак, а централни дио манифестације настављен је данас на добро познатој локацији – на платоу код новог храма Свете Тројице.

Јелица Ковачевић, директор Туристичке организације општине Гацко која традиционално организује Дане кошуте, каже да је задовољна интересовањем, истичући да су ове године између 29 излагача присутна и нова лица, већином из Гацка. Како је истакла, пауза од неколико година није их поколебала да наставе ову традицију, која се, судећи по критикама, показала као добра.

„Имали смо паузу од неколике године, како због пандемије вируса Корона тако и неких других разлога, али смо ове године одлучили да наставимо традицију. Дани кошуте су манифестација која промовише традиционалне производе, гастро понуду, ручне радове и све оно што је везано за Стару Херцеговину, такорећи. Имамо велики број излагача, из околних градова, али и сусједне Црне Горе, из Никшића. Неки излагачи су већ добро позната лица годинама, а имамо и нове учеснике и задовољни смо одазивом“, истакла је Ковачевић.

А понуда и ове године је била разноврсна и за свачији укус. Домаћи гатачки сир и кајмак и млијечни производи, неизоставно су понуђени посјетиоцима на неколико штандова, као и предмети произведени од дрвета. Укусни воћни напици и џемови задовољили су непца дегустатора, а са сваког штанда ширио се и мирис цвијета кошуте у чију част манифестација и носи име.

У понуди се данас нашло и домаће „Крафт“ пиво, Мирка Шупића из Автовца, који први пут учествује на Данима кошуте. Како каже, производи углавном за себе и пријатеље, али је данас прилика да и други пробају његов домаћи производ.

„Производим двије врсте пива, црвено и свијетло. Пиво је 100 % јечам, мало је за наше просторе специфично, слабо се људи сусрећу са тим, али организатори су ме позвали и дошао сам да допринесем понуди нашег града“, казао је Шупић, којем смо пожељели успјешан дан.

Да своје производе настале из хобија први пут представе својим суграђанима, одважио се и Јован Јеремић, али и Бојан Бјелогрлић. У питању је ручна радиност, предмети од дрвета, гусле, сатови, клупице. Признају, овим послом баве се дуже времена, али раније нису размишљали да учествују на сличним манифестацијама. Можда овај дан буде “вјетар у леђа” за неке нове манифестације и сајмове у градовима региона, истичу наши млади саговорници.

Већ традиционално, само у новом саставу, Дане кошуте посјетило је и Удружење за помоћ лицима ометеним у психофизичком развоју из Никшића. Сваке године наиђу на гостопримство организатора и однесу позитивне утиске, па их можда баш то тјера да се овим поводом Гацку враћају сваке године.

„Годинама долазимо на овај сајам. Јако се лијепо осјећамо и захваљујемо се домаћинима што нас увијек позову и овако лијепо дочекају. Већином представљамо сувенире које радимо у Удружењу заједно са нашом дјецом. То су креативни њихови радови, магнети, украсне кутије, цегери које наши корисници шију, а у понуди имамо и тихе књиге едукативног карактера, које су намијењене и дјеци предшколског узраста, не само дјеци са инвалидитетом“, казала је Весна Лончар, сарадница у овом Удружењу.

Међу неколико излагача из сусједног нам Невесиња, нашао се и Момчило Паровић, који Дане кошуте посјећује од самог почетка.

„Наше газдинство производи домаће производе, које креира моја супруга. Нудимо необичне поклон корпе, постељине и слично. У Гацку смо традиционално, увијек радо дођемо да видимо шта и ви нудите, а најчешће будемо код нас у Невесињу гдје излажемо своје производе“, казао је Момчило.

Презентација домаћих производа, сувенира, ручних радова која је и продајног карактера, отворена је до 15 часова.

Oве године уприличен је и богат културно – умјетнички програм, а учествовали су фолклораши „Зеленгоре“ и „Саве Владиславића“, Женска пјевачка група „Сава Владиславић“, пјесник Сретен Видаковић, гуслар Ненад Ивковић, као и музички трио – Василије Рајковић и сестре Бојана и Јована Радмиловић.

Подијелите вијест