Рад Удружења ДДК „Гацко“ забиљежен у монографији “Капи живота”

Неколико чланова Удружења добровољних давалаца крви „Гацко“ протекле седмице присуствовало је свечаној академији поводом обиљежавања 50 година добровољног давалаштва крви у Источној Херцеговини. Том приликом представљена је монографија „Капи живота“, која је поклоњена свим друштвима, заслужним појединцима и општинама који су дали свој допринос у њеном штампању и добровољном давалаштву.

У монографији је сакупљено мноштво информација и фото материјала о акцијама даривања крви на подручју Херцеговине. Поред осталих, документовано је чланство и рад УДДК „Гацко“, од оснивања до данас. Предсједник Удружења, Мирослав Вуковић, крв је даривао до сада укупно 62 пута. Радује га чињеница да број чланова Удружења расте, те да се код грађана пробудила свијест о значају овог хуманог чина. У поменутој монографији забиљежена су имена и осталих чланова УДДК „Гацко“, који су крв даривали више од 50 пута – Матковић Бранко крв је даривао 59 пута, Бјелогрлић Бошко 58, Копривица Предраг 55, Поповић Миодраг 53 и Маврак Раденко 50 пута. Ништа мање нису важни и остали чланови, који се, према ријечима Вуковића, редовно одазову свим акцијама даривања драгоцјене течности широм Републике Српске и БиХ.

Од почетка године, чланови УДДК „Гацко“ учествовали су на пет акција добровољног давалаштва. Том приликом, у Требињу су прикупљене 73, а у Вишеграду 71 доза крви. Да је добра сарадња остварена и са Удружењима у државама у региону, доказује и акција којој су се одазвали протекле седмице у Херцег Новом.

„Имамо добру сарадњу са свим друштвима у РС. На наш позив успијемо да обезбиједимо крв за наше грађане, па је тако преко 25 доза крви дато у трансфузиолошкој служби у Бања Луци“, каже Вуковић.

Удружење ДДК „Гацко“ тренутно броји 203 члана, који ће и у наредном периоду наставити са хуманим активностима даривања драгоцјене течности.