Пуровић: Атипичну школску годину успјешно приводимо крају

Полако се ближи крај ове, у сваком смислу специфичне школске године за средњошколце. Пандемија вируса корона све је пореметила, но у свим тим атипичним околностима наставно особље и ученици прилагодили су се актуелној ситуацији, те програм рада изводили у новим условима, поштујући нове стандарде.

Директор Средњошколског центра „Перо Слијепчевић“  Гацко, Александар – Саша Пуровић, апострофирао је ову школску годину, која је на измаку, као изузетно тешку, али и успјешну.

„Ова школска година почела је као ниједна раније, да кажемо, мало чудно. Нашли смо се у незгодној ситуацији, часови су били скраћени по 20 минута. Радило се у одјељењима, која су подијељена у групе са највише 18 ученика и сама та ситуација и те чудне околности су нас приморале да наставу прилагодимо новој ситуацији и неким новим стандардима. Међутим, наставници су најзаслужнији за изношење тог терета који са собом носи пандемија, њен утицај на образовни систем и овакав вид извођења наставе. Могу рећи да се и ова школска годину, у складу са свим наведеним околностима успјешно приводи крају“, казао Пуровић.

Посла је било много, како за професоре тако и ученике. Специфичност лежи и у чињеници да су сва такмичења, одржана у он – лајн формату, ако изузмемо Мале олимпијске игре, гдје епидемиолошка ситуација није дозволила овај вид надметања.

„Упркос пандемији, такмичења су организована из свих предмета што је планирано календаром такмичења за текућу школску годину. Такмичења су организована он – лајн и сада ако погледамо ту неку љекарску сујету која је у наставницима и њихову родитељску љубав, мислим да је та родитељска љубав превладала да се рад са ученицима наставио као да пандемије нема и да су ти неки резултати такмичења можда чак и мјеродавнији у овим околностима, јер заиста могу рећи да је на нивоу наше регије објективност наставника била на новоу, ништа мање него када су редовна такмичења била у питању“, рекао је Пуровић.

СШЦ „ Перо Слијепчевић“ Гацко има дугу традицију, а добри резултати постижу се искључиво добрим и преданим радом на релацији професор – ученик. Управо тако нешто најбоље осликава и успјех наших ученика на овогодишњим такмичењима.

„Из предмета „Механика“ код професорица Миланке Окиљевић, прва три мјеста на регионалном такмичењу освојили су ученици Ђорђе Јегдић, Душан Сушић, Петар Драшковић. Били су позвани на Републичко такмичење, међутим ове године неће бити одржано. Предмет „ Компјутерско конструисање“ под менторством професорица, Олге Лажетић, Раде Мастиловић и Веронике Миловић, имали смо такође пуно успјеха. Прво мјесто освоjио је Јован Бејатовић, треће Стефан Окиљевић, четврто Лука Ивановић, но и овдје је без Републичког такмичења за ову годину. Српски језик, ментор Анђелина Никчевић, прво мјесто Бојана Радмиловић, друго Тијана Бејат, обје су биле позване на Републичко но и ту се није одржало. Такмичење у рецитовању, под менторством Анђелине Никчевић, ученик Илија Ћоровић био је други на регионалном такмичењу и трећи на Републичком такмичењу. Историја, под менторством професора Драгана Лажетића, треће мјесто Андреа Ковачевић. Руски језик, и ту наша два ученика испунила су услов за Републичко такмичење под менторством професорице Мирјане Слијепчевић, ученици Анђела Црногорац и Милош Шупић, без Републичког такмичења и овдје“, наглашава директор Пуровић, поносно изговарајући имена професора и ученика.

Он додаје да није било свеједно радити у времену, када се настава изводила он – лајн. Свакако, по његовим ријечима највише су изгубили „добри“ ученици, који су били ускраћени да чују живу ријеч професора.

„Професорима је то додатна обавеза, и професори заиста морају бити више активни, „буднији“ за вријеме он – лајн наставе, али и ове скраћене наставе. Дају много више себе ученицима, покушавају да колико толико надомјесте то нешто што је изгубљено и мислим да је доста тога урађено. Међутим, што се тиче ученика, моје виђење, а мислим да много не гријешим када кажем да је ово један велики хендикеп за добру дјецу, које је у нашој школи заиста много. Наша средња школа има дугу традицију, изванредних резултата, добрих ученика. Терет ти добри ђаци носе са двије стране. Са једне стране што доста тога што би за вријеме редовне наставе научили када чују живу ријеч наставника то не може да замијени, а друга страна, они морају да уложе много више рада да постигну своје резултате од којих нису одустали и ја им и овом приликом честитам на томе. Они носе терет, јер те домаће задатке раде дословно и за „слабије“ ђаке.  Имамо добре генерације и ученика који и даље уче због свог знања, своје будућности, но имамо свакако и оне који ће то нешто мало и преписати и на неки начин искористити. Није велики број тих ученика, али свакако то је нешто што постоји, што не треба прећутати и што је лоша стране медаље“, нагласио је Пуровић.

Поносан је на још једну генерацију матураната, пред којим су неке нове животне и професионалне обавезе.

„Када су матуранти у питању, у току су матурски испити. Завршавају своје средњошколско образовање и спремају се за пријемне испите на разним факултетима. Већина њих ће факултет уписати у Србији, добар дио на техничким факултетима Нови Сад, Београд, мада има доста заинтересованих и када су Бањалука и Универзитет у Источном Сарајеву у питању. Гимназијалци и гатачка „Гимназија“ – то је нешто што има традицију дугу 100 година, од „Ниже реалне“ на овамо, и то је нека традиција која обавезује и која сигурно и у овом времену када знање није превише на цијени, ипак показује свој сјај и свој успјех. Не треба занемарити ни ученике Стручних техничких школа, видите резултате њихових такмичења, један дио њих се опредијели за Машински факултет, ЕТФ и све сродне струке. Увијек остаје нада да ће када они заврше своје факултетско образовање поново доћи да живе и раде у Гацку. Нада полако блиједи али још увијек живи“, додао је директор Пуровић за крај нашег разговора.

Подсјећамо, ова школска година се завршава осмог јуна, када почиње љетњи распуст.

Подијелите вијест