Промовисана књига „Копривице 200 година у Гатачкој Градини“ аутора Стојана Копривице

У препуној сали Дома културе у Гацку, протекли викенд, уприличена је промоција књиге аутора Стојана Копривице – “Копривице 200 година у Гатачкој Градини“. Књига је резултат дугогодишњег истраживања нашег суграђанина Стојана Копривице, просвјетног радника у пензији.

Књижевник, Момчило Копривица истакао је да се Стојан Копривица свом роду, братству и завичају одужио монографијом која је помен прецима, а подсјетник наследницима.

„Стојан је ову монографију радио више од 15 година и ово је темељ наше прошлости, основна и полазна тачка за генерације које долазе. Књига је скупила и сабрала све братственике и оне чији су преци давно отишли из свог завичаја и напустили Градину. Својим радом и дјеловањем, деценијама нас учи како се воли свој завичај, како се чувају обичаји и традиција и морално наслеђе својих честитих предака“, истакао је Копривица.

Према ријечима рецензента књиге, Момчила Голијанина, аутор се након одласка у пензију прихватио тешког и одговорног, али изразито захвалног и племенитог посла.

„Стојанов подухват је за сваку похвалу јер дјела овог типа раде тимови људи при чему сваки појединац има своју област и своје задужење. Да пише монографију о својој породици, да остави младој генерацији податке о братству, да постави камен темељац који ће млађим генерацијама послужити као путоказ да сазнају ко су, одакле потичу и ко су им корјени“, појаснио је Голијанин.

Један од рецензената књиге, Алексије Гргур, рекао је да књига има велики значај за све нас. Ријеч је о извлачењу знања о прошлости да би смо знали шта нас чека у будућности и како да се према будућности поставимо.

„Стојан Копривица ми се чини као ризничар народног блага и човјек код кога требамо отићи ако хоћемо да знамо о ономе што је било и о ономе што ће бити. Вриједни хроничар записа и историје од Косовског боја и Милоша Обилића па све до данашњих дана урадио је посао Института. Сабрао је историју и свакодневни живот једног великог братства у протеклих 200 година. Успио је да обједини све оне науке и сва она сазнања која су потребни да би једна књига била добра и да би из ње могли да научимо много тога“, закључио је Гргур.

Магистар књижевности, Аћим Вишњић осврнуо се, између осталог и на графичку љепоту монографије.

„Стојан опомиње на културу сјећања. Естетиком и фотографијама књига је као љепотица међу љепотицама, а љепота Градине се огледа на свим фотографијама у овој књизи“, констатовао је Вишњић.

Аутор књиге, Стојан Копривица документовао је причу о селу Градини и породици Копривица која покрива 200 година живота.

„Имамо своју прошлост и своје претке које не смијемо заборавити. Вријеме пролази и троши се, а заборав узима данак. Само се не заборавља оно што је записано. Задатак ми је био да отргнем од заборава наше старе и наше претке“, рекао је аутор Копривица.

У двочасовном програму учествовали су Мушка пјевачка група “Сава Владиславић“, Женска пјевачка група „Тешан Подруговић“ и сестре Радмиловић. Модератор вечери била је пјесникиња Драгица Ивановић. Наступили су и гуслари Радан Лале Бјелоглав и Никола Копривица.

Подијелите вијест