Промовисан роман „У сјећању на заборав“

Поводом обиљежавања Свјетског дана књиге, протекли викенд је у Парохијском дому у Гацку промовисан роман „У сјећању на заборав“, аутора Саше Кнежевића.

Роман је прошле године добио трећу награду на конкурсу „Златна сова“, која је најпрестижнија књижевна награда на територији Републике Српске, а објављен је у издању Завода за уџбенике и наставна средства у Источном Сарајеву. Организатор промоције била је СПКД „Просвјета“ из Гацка.

Прије овог романа аутор је објавио још два романа и то: „Јадни мој Марко“ и „Откуд памет оном ко је нема“.

„Овај роман одликује изоштрено осјећање за реалност, поготово за специфични Босанско-Херцеговачки миље, за живо представљање живота у претходном рату на простору Сарајева и Пала“, истакла је мр Мирјана Лукић.

Према њеним ријечима, радња романа почиње тако што једном од приповједача-актера стиже позив од сестре из Канаде. Тај позив и предстојећи пут биће кобан по јунака. У наредном поглављу нарацију преузима други приповједач износећи сопствено виђење минулих догађаја. Роман се састоји од 16 поглавља, а њихова сјећања ће се из поглавља у поглавље смјењивати кроз директна извјештавања, као хроничарске забиљешке у породичној свесци.

„Стварност живота Српског народа у Сарајеву нудила је Кнежевићу и оне садржаје који су изван поимања рационално и који су по себи фантастични и митски. Међутим, на чврстим фундаментима реалности он вјешто обликује догађаје из прошлости који подсјећају на фолклорну фантастику, док паралелно приказује политичке и економске прилике у тамном вилајету препуне заокрета и мистичних догађаја“, закључила је Лукић.

Радња романа се одвија на Палама, а прича има дубоке коријене која потреса све оне који су живјели у Сарајеву, а данас су расути по свијету.

Саша Кнежевић је рођен 1971. године у Сарајеву. Завршио је општу књижевност у Новом Саду. Докторску дисертацију „Народне пјесме о српском војевању за слободу у деветнаестом вијеку“ одбранио је на Филозофском факултету на Палама у мају 2007. године.
У октобру 2010. године изабран је за продекана за науку и научноистраживачки рад на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву.

Подијелите вијест